INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

áder jános

podcast

pál feri atya

digitális

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén adják át.

Az okoseszközök veszélyeiről beszélgetett Áder János és Pál Feri

Infostart / MTI

Három alkalmazás van, ami fontos a gyermekek számára - hangzott el a podcastben.

Áder János volt köztársasági elnök a szellemi környezetszennyezés, az információs túlterheltség és az okoseszközök veszélyeiről beszélgetett Pál Ferenc római katolikus pappal Kék bolygó című podcastjának legújabb adásában.

Nem csak az a fontos, hogy óvjuk a vizet, a földet, az élőlényeket, legalább olyan fontos, hogy óvjuk saját magunk és gyermekeink jó szellemi kondícióját is - mondta a volt államfő a kétrészes beszélgetés második adásában.

A "Pálferi" néven mentálhigiénés segítőként is ismertté vált szakember szerint nem baj, hogy léteznek okoseszközök, ha az emberek képesek azokat okosan, eszközként használni.

Ezek az eszközök azonban elkezdték birtokba venni, használni az embereket, függőséget alakítanak ki bennük, mint az alkohol.

S ahogy időbe telt, míg eljutottunk oda, hogy az alkoholizmus betegség, úgy, miután többé-kevésbé mindannyian függünk okoseszközeinktől, ezt sem szívesen ismerjük be, holott a függőség tüneteit mutatjuk. Ellenállhatatlan vágyat érzünk függőségünk tárgya iránt, nem bírjuk kikapcsolni - fogalmazott.

Az emberi evolúció trükkje a túlélést segítő képességek megerősítése, ez történik az információérzékenység esetében is, ami egykor élet-halál kérdése volt, ezért agyunk élvezettel jutalmazza. De az evolúció nem készült fel az okoseszközökre, az általuk ránk zúdított információs áradatra. Az okoseszközök készítői pedig jobban tudják, hogy miként működünk, mint mi saját magunk, így "az evolúció vermébe estünk" - fejtette ki a katolikus pap.

A gyerekek még kiszolgáltatottabbak - fűzte hozzá.

Egy vizsgálat szerint az angol középosztálybeli gyerekek hasonló tüneteket mutatnak, mint a menekülttáborok lakói, ennek oka a krónikus, folyamatos stressz. Ezt teszi az okoseszköz, különösen ha gyerek használja. A gyerekben nem személyekre irányuló kötődés alakul ki, hanem függés az okos eszközöktől, "az okoseszközök személytelenre szabnak bennünket" - magyarázta.

Áder János szerint ha hagyjuk, hogy elidegenedjünk szüleinktől, gyerekeinktől, barátainktól, akkor nagy tragédiát idézünk elő.

Pál Ferenc ugyanakkor azt emelte ki, hogy

a kedvezőtlen folyamatok megelőzhetők, és ebben nagy szerepe van az egyéni felelősségnek és a példamutatásnak.

Minél kisebbek a gyerekek, annál inkább akarnak minket, csak vegyük észre a saját gyerekeinket. Már csak azért is, mert hamar eljön az az idő, amikor ez már elmúlik - fűzte hozzá.

Három alkalmazás van, ami fontos a gyermekek számára: az anya, az apa és a "tesók" - szögezte le a katolikus pap.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018