INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

jelszó

internet

kiberbiztonság

Jelszavak helyett az új technológiákra van szükség

Jelszavak helyett az új technológiákra van szükség

Infostart

Egyre kevésbé biztonságosak és könnyebben feltörhetők az internetes jelszavak Grahame Williams kiberszakértő szerint.

Biometrikus adatok vagy többfaktoros hitelesítés: a jelszavak helyett ez a kettő lehet a jövő útja a szakértő szerint. Nagy gondot jelent ugyanis, hogy nagy tömegében használunk egyszerű jelszavakat az interneten, a password (jelszó) és a qwerty is ott van a világszerte legtöbbször alkalmazott jelszavak közt a Sky News cikke szerint.

"Az elmúlt napokban megjelent egy kutatás, amely azt mutatta ki, hogy az 12356 kombinációt máig jelszavukként használó vezérigazgatók száma komikusan magas. Azt feltételezzük, hogy eltávolodtunk már ettől, de az adatok ezt nem támasztják alá" – tette hozzá.

Williams szerint

az emberek nemcsak nevetségesen egyszerű jelszavakat használnak, hanem ráadásul újra meg újra felhasználják azokat

az igénybe vett szolgáltatásoknál.

"Így, ha valaki megszerzi egyetlen jelszavunkat, tudja az összeset. Azzal, hogy sok ember otthonról dolgozik és az emberek online fogyasztanak tartalmakat, a fenyegetések egyre komolyabbak, egyre gátlástalanabb emberektől érkeznek. Tényleg mindenkinek érdeke, hogy komolyan vegyük a dolgot és minél több akadályt gördítsünk azok elé, akik fel akarják törni fiókjainkat" – fogalmazott.

Szakértők szerint három egyedi, véletlenszerűen kiválasztott szóból áll a biztonságos jelszó, amelyet nem használunk egynél több helyen. Williams szerint ugyanakkor jó lenne, ha a platformok, ha csak lehetséges, alternatív módokat is kínálnának bejelentkezésre.

"Míg a jelszavakat nagyon könnyű kitalálni, használhatunk valami olyasmit, ami csak ránk jellemző – például az arcunkat vagy az ujjlenyomatunkat. Azt javasoljuk mindenkinek, legyen szó fogyasztóról vagy magánszemélyről, hogy kezdje el használni ezeket a technológiákat. Nincs okunk arra, hogy továbbra is jelszavakat használjunk" – vélekedik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018