eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Jelszavak helyett az új technológiákra van szükség

Egyre kevésbé biztonságosak és könnyebben feltörhetők az internetes jelszavak Grahame Williams kiberszakértő szerint.

Biometrikus adatok vagy többfaktoros hitelesítés: a jelszavak helyett ez a kettő lehet a jövő útja a szakértő szerint. Nagy gondot jelent ugyanis, hogy nagy tömegében használunk egyszerű jelszavakat az interneten, a password (jelszó) és a qwerty is ott van a világszerte legtöbbször alkalmazott jelszavak közt a Sky News cikke szerint.

"Az elmúlt napokban megjelent egy kutatás, amely azt mutatta ki, hogy az 12356 kombinációt máig jelszavukként használó vezérigazgatók száma komikusan magas. Azt feltételezzük, hogy eltávolodtunk már ettől, de az adatok ezt nem támasztják alá" – tette hozzá.

Williams szerint

az emberek nemcsak nevetségesen egyszerű jelszavakat használnak, hanem ráadásul újra meg újra felhasználják azokat

az igénybe vett szolgáltatásoknál.

"Így, ha valaki megszerzi egyetlen jelszavunkat, tudja az összeset. Azzal, hogy sok ember otthonról dolgozik és az emberek online fogyasztanak tartalmakat, a fenyegetések egyre komolyabbak, egyre gátlástalanabb emberektől érkeznek. Tényleg mindenkinek érdeke, hogy komolyan vegyük a dolgot és minél több akadályt gördítsünk azok elé, akik fel akarják törni fiókjainkat" – fogalmazott.

Szakértők szerint három egyedi, véletlenszerűen kiválasztott szóból áll a biztonságos jelszó, amelyet nem használunk egynél több helyen. Williams szerint ugyanakkor jó lenne, ha a platformok, ha csak lehetséges, alternatív módokat is kínálnának bejelentkezésre.

"Míg a jelszavakat nagyon könnyű kitalálni, használhatunk valami olyasmit, ami csak ránk jellemző – például az arcunkat vagy az ujjlenyomatunkat. Azt javasoljuk mindenkinek, legyen szó fogyasztóról vagy magánszemélyről, hogy kezdje el használni ezeket a technológiákat. Nincs okunk arra, hogy továbbra is jelszavakat használjunk" – vélekedik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×