eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Meuse (Maas) folyó megáradt vizében haladó katonai teherautón szállítanak kimenekített embereket a hollandiai Bergen térségében 2021. július 19-én, amikor csökkenőben van a folyó vízszintje.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Hőhullámok, katasztrofális erdőtüzek, heves esőzések és áradások – az év időjárásprofilja

A hő- és hideghullámoknak köszönhetően erdőtűz és a fagy is pusztított Európában 2021-ben.

2021 némely szélsőséges időjárási eseménye kivételes volt Európában. A Kopernikusz Éghajlatváltozási program adatai szerint például az elmúlt nyár 1979 óta a legmelegebb volt.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője felidézte: az elmúlt nyáron hőhullámokkal, katasztrofális vegetációtüzekkel, jelentős esőzésekkel és áradásokkal találkozhattunk. A tágabb mediterrán térségben komoly hőhullám tombolt, augusztus 11-én például Szicília déli részén, Siracusa közelében a hőmérséklet elérte a 48,8 Celsius-fokot, ez új, ideiglenes európai hőmérsékleti rekord, mely még hitelesítésre vár.

Lakatos Mónika arra is kitért, hogy a hőhullámok miatti erdőtüzek összességében

kétszer akkora területen pusztítottak Európában tavaly, mint átlagosan az elmúlt 12 évben.

A tomboló erdőtüzek leginkább Dél-Törökországot és Görögországot érintették.

A fentieken túl Nyugat-Európában július közepén az eddigi legsúlyosabb áradások pusztítottak. A július 12. és 15. közötti heves esőzések miatt – Németországban, Luxemburgban, Belgiumban és Hollandia egyes területein – megáradt folyók mintegy 200 emberéletet követeltek. Ehhez az eseményhez kapcsolható a legnagyobb napi csapadékösszeg: 162,4 milliméter, amit Németországban mértek.

Mi sem voltunk „megúszósok”

Tavaly számos szélsőség fordult elő Magyarországon is – tette hozzá az éghajlati szakértő. Lakatos Mónika érdekességként jegyezte meg, hogy 2021 márciusa hasonlóan alakult, mint az idei, tehát az ország jelentős részén a hónap végére már

kritikusan száraz volt a talajok felső rétege.

A nyarat a hőhullámok határozták meg, hiszen 22 olyan nap volt, amikor legalább másodfokú hőségriadó volt érvényben, a június pedig ismét rekordszáraz volt, aminek következtében július 1-jén vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter. Ugyanakkor többször alakultak ki heves, olykor szupercellás zivatarok, jégesővel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa megjegyezte, hogy a hőmérséklet emelkedésével a világ számos területén egyre több szélsőség tapasztalható, és ezek következményei az éghajlatváltozás miatt gyakran súlyosabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×