eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Savanyú Jóska barlangjától a várromokig - hétvégi túraajánló

Csodás panoráma várja a kirándulókat a Csergezán-kilátóban.

A Bakonyban, Bakonynána közelében, a Gaja-patak völgyében találnak egy Római fürdőt. Úszódresszt azért ne vigyenek, mert ez valójában egy nagyon szép sziklaszoros, amit kisgyerekekkel is bejárhatnak. A nevét egy vízesésről kapta, amely lépcsőzetesen zuhog alá, kádszerű mélyedéseket vájva a kőbe.

Itt található Savanyú Jóska barlangja. Az 1841-ben született Savanyú Jóska betyár volt. Ma legalábbis ezzel a romantikus elnevezéssel illetik a korszak hozzá hasonló rablógyilkosait. Több mint húsz évet ült börtönben. Szabadulása után szabóműhelyt nyitott, és jó útra tért emberként, de tragikus körülmények között halt meg: elviselhetetlen reumatikus fájdalmai miatt 1907-ben önkezével vetett véget az életének.

A Budai-hegységben Hűvösvölgyből a Nagy-Kopaszra mászhatnak fel. Ez már combosabb túra, főleg, ha a Fazekas-hegyet is meghódítják, amiért csodás panoráma lesz a jutalmuk. A Nagy-Kopasz tetején a 2005-ben épített Csergezán-kilátó várja önöket, amelyet Csergezán Pál vadászfestőről, Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek 1996-ban elhunyt illusztrátoráról neveztek el, aki egy időben még az iráni sah udvarában is dolgozott.

A Börzsönyben Diósjenőről a Csóványos csúcsát célozhatják meg a Csehvár, a Vörös-kő, a Magas-hegyi nyereg, a Gál-rét, a Nyír-Réti kastélyrom és a Varsa-tető érintésével. A Csóványos tetejéről szép időben a Magas-Tátráig el lehet látni. Lefelé a Rakodó-nyereg, a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a Szén-Patak-völgy, a Bajdázó-tó és a Királyrét útvonalon haladhatnak, Királyrétről pedig kisvasúttal vagy busszal eljuthatnak Verőcére. Az említett Csehvár a tatárjárás után épült, mint sok másik erődítményünk. Nevét vagy egykori birtokosáról, Cseh Lászlóról, vagy az épületet meghódító huszitákról kaphatta.

A Bükkben is van egy érdekes várrom, a Hór-völgy védelmét ellátó Ódorváré. Ez is volt huszita kézen, egészen addig, amíg Mátyás király Magyar Balázs vezette Fekete serege a korra jellemző erőszakos eszközökkel át nem írta a tulajdonviszonyokat. A túrát a Szikla-forrás-tó partjáról indítsák el, és az Oldal-völgyi-halastavak, Káposztás-láp, Völgyfőház, Szent Erzsébet-forrás, Tábor-hegy útvonalon haladjanak.

A Cserháton a Gyadai tanösvény, a Gerecsében a Baji kálvária, a Keszthelyi-hegységben a Vállusi tanösvény, a Mecsekben a Babás Szerkövek, a Mátrában a Nyikom-nyereg, a Pilisben a Spartacus-ösvény, a Soproni-hegységben az Ultra-hegy, a Velencei-hegységben a Pákozdi és a Sukorói Ingókövek, a Villányi-hegységben a Tenkes-hegy, Zalában pedig az Áfonyás tanösvény felkeresését javaslom.

Bárhová is mennek, tartsák be a járványvédelmi szabályokat, elindulás előtt pedig tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról, az esetleges erdészeti korlátozásokról és a várható időjárásól. Ami utóbbit illeti: napos idő várható gomolyfelhőkkel, délutánonként záporokkal, zivatarokkal, szombat éjszaka pedig egy hidegfont éri el az országot.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg 7Nap 7Éjszakát, a Balatoni Kilátókat, a 10 Templomot, a Zemplén Terep Kupát, a Tenkest, a Kálit, a Köröst, a Határjárást, az Invesztit, a ZöldÚtont, a Bodajkot és a Nyári Tisza-tó Kerülő Kerékpáros Túrát. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×