eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Nemzeti Park figyelmeztető táblája a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A konyhai szeméttől a veszélyes hulladékig – a fővárosi erdők titkai

Vagyonokat fizet a Pilisi Parkerdő a területén illegálisan lerakott hulladék elszállításáért, lerakásáért.

Több mint 5500 köbméter illegális hulladék lehet a Pilisi Parkerdő erdeiben, és javarészt három forrásból származnak:

  1. Építkezésekről vállalkozók teszik le a törmeléket, üveget, van közte veszélyes hulladék is.
  2. A kirándulóhelyek környékén a lakossági hulladék a jelentős.
  3. A zöld hulladék a kertekből, gyakran a konyhákból kerül az erdőbe.

Ez utóbbi esetében sokan talán azt kérdezik, hogy ez miért gond, hiszen előbb-utóbb úgyis lebomlik. Ez igaz is, mégis számtalan ökológiai problémát okoz, hiszen gyakran olyan növényekből származnak, amelyek ott nem honosak, ráadásul ez a fajta hulladék nyáron a biológiai bomlás miatt öngyulladásnak is indulhat – mondta Mészáros Péter a Pilisi Parkerdő szóvivője.

Például a IX. kerületben, az Illatos út mentén megtisztított területen mintegy 8 köbméternyi veszélyes hulladékot találtak és szállítottak el. Nagyon magasak a lerakási költségek, amit a cégnek kell állnia egy-egy terület megtisztítása után, és másutt is találtak fővárosi erdeikben veszélyes hulladékot, aminek az elhelyezése problémás.

A szóvivő azt mondta, hogy a fővárostól távolodva, mélyebben az erdőkben jobb a helyzet, mert aki oda kirándulni megy, általában természetszerető, felelősebben viselkedik, megfogadja a parkerdő kérését, és hazaviszi a szemetet. Ez alól kivélt jelentenek a nagyon népszerű kirándulóhelyek, amelyekhez autóval is lehet érkezni, és ahol sokan megfordulnak, ott sok hulladékot is hagynak maguk után az emberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×