eur:
393.68
usd:
368.64
bux:
65947.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Online társkeresőkre csapott le a GVH

Nyilvánosságra hozta azt is, hogy melyekre, miért, és mi a büntetésük.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső weboldalak számos módon tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben, ezért a hatóság 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre, valamint kötelezte egyes gyakorlatainak megváltoztatására - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

A versenyhatóság panaszok alapján indított vizsgálatot az ügyben, és ez alapján kiderült, hogy a be2 S.á.r.l. társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata

a zavaros kommunikációra,

a fogyasztók megtévesztésére épült.

A GVH kiemelte, a weboldalak használatát ingyenesnek hirdették, azonban díjmentesen nem lehetett hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez, a társkeresés csak díjfizetéssel volt lehetséges.

A tájékoztatás szerint a portálok megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, annak automatikus meghosszabbodásáról, az áráról, emiatt a fogyasztók nem tudták, hogy ténylegesen milyen időtartamú, összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet.

A versenyhivatal feltárta azt is, hogy az oldalak nem az elvárható módon ismertették a szolgáltatások reális megítéléséhez szükséges információkat, például nem megfelelően kezelték a lemondás lehetőségét, formáját, a fogyasztói panaszok tartalmát, a vállalkozás a felhasználói panaszok ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát, működését.

A GVH közölte, a hatóság számos körülményt, elsősorban a jogsértés súlyát és az okozott fogyasztói kárt mérlegelve rótta ki az 1,6 milliárdos versenyfelügyeleti bírságot. A bírság alapja a vállalkozás 2017. év vége és a vizsgálat lezárása közötti hazai fogyasztóktól származó árbevétele volt.

A hatóság emellett arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatát, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon, illetve közvetlenül a felhasználók felé.

A határozat megállapításai alapján a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni - írja közleményében a GVH.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×