eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Irány Napóleon kalapja és a hamuzsírfőzők szakadéka – az esőkabát elkelhet

Petőfi pihenője, Napóleon kalapja, hamuzsírfőzők szakadéka és egy park, ahol kerámiába öntötték Assisi Szent Ferenc naphimnuszát – útvonalajánlatok a hétvégi túrázóknak.

A Visegrádi-hegységben, Pomázról a zöld jelzésen – a Petőfi-pihenő érintésével – juthatnak fel a Czibulka János Kőhegyi Menedékházhoz. A gyönyörű kilátást ígérő Petőfi-pihenő arról kapta a nevét, hogy a költő Vahot Imrével és Vahot Sándorral 1845. szeptember 23-án itt időzött egy darabig, amikor Esztergomba gyalogolt. Ekkor írta meg a Visegrád táján című versét:

Ki mondja meg?... Visegrád táján
A bágyadt alkony
Nem Zách Klárának megtört szelleme?

Ki mondja meg?... Visegrád táján
A vad, sötét éj
Nem Zách Bódognak bosszus szelleme?

A Petőfi-pihenőről lefelé nézve meglátják a Gomba-sziklát, tetején a Napóleon kalapjával. Az 1933-ban épült, néhány éve kibővített és felújított menedékház névadója Czibulka János gyógyszerész, aki a Magyar Turista Egyesület Szentendrei Osztályának alapító elnöke volt a két világháború között. Az épülettől a Vasas-szakadék–Lajos-forrás–Bölcső-hegy–Salabasina-kút–Salabasina árok útvonalon jutnak el Kiskovácsi-pusztára. A vadregényes Salabasina-árok a bedőlt fák miatt nehezen járható, arrafelé csak tapasztalt túrázók menjenek. Furán hangzó, részben ótörök eredetű neve annak emlékét őrzi, hogy a környék kiterjedt bükköseiben évszázadokkal ezelőtt hamuzsírt főztek az üveghuták ellátására.

A Pilisben Dömösről a Szentfa-kápolna, a Rám-szakadék, az Árpádvár, a Rám-hegy és Thirring-sziklák leküzdésével Dobogókőre kaptathatnak fel.

A Börzsönyben a Szendehely–Halastó–Keskeny- bükki-patak–Aranyoskút –Csóványos-árok–Földhíd-árki forrás–Nagy-Kő-hegy–Lokó-pihenő–Vasbánya-völgy–Rác-hegy–nógrádi vár útvonal az ajánlott.

A Mátrában a Kékestető és a Galyatető környéke mindig jó választás. Egy tipp: a mátraházai templom mellett a Naphimnusz Parkban Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát jelenítik meg Várkonyi Maréza mátrafüredi keramikus színezett kerámia domborművei. Érdemes végigsétálni mellettük.

A kéktúrázók az Ősagárd–Katalinpuszta–Magyarkút–Lokó-pihenő–Nógrád szakaszt teljesíthetik. A bringások a Vértesben Szárligetről a Síkvölgy és az Öreg-tó érintésével, az Által-éri kerékpárúton tekerhetnek el Almásfüzitőre. A kenusokat a Szigetköz várja.

Vigyenek esőkabátot!

„Szombaton többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eső, zápor többször is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, többnyire méréskelt marad a légmozgás. A hőméréklet késő eset 16, hajnalban 15, míg délután 21 fok körül alakul – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Simon Gergő. – Vasárnap még gyengén és erősen felhős területek egyaránt előfordulhatnak, és szorványosan lehetnek záporok, zivatarok.”

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg a Telki Felé Éjjelt, a Kék Balatont, a Nyári Kab-hegyet, a K2-t, a Hungary XXL-t, a Kék Badacsonyt, a Nyári Tisza-tó kerülő kerékpáros túrát és a Tri-Nyúlsz a Tiszánál elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Magyarországon a legbiztonságosabb túrázni, de itthon fontos betartani a maszkviselésre, a higiénire és a személyes távolságra vonatkozó szabályokat. Elindulás előtt mindig tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitvatartásáról. Legfeljebb kisebb társaságokban menjenek, és lehetőség szerint ne tömegközlekedéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×