eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Indul a halbumm: visszatérés jöhet a tavalyelőtti árakhoz

A lengyel és a cseh halasok elég nagy gondot okozhatnak idén, igaz, az 5 százalékos haláfa miatt önmagában is csökken az ár a tavalyihoz képest.

November van, a karácsony közeledtével Tolna megye halastavaiban javában zajlik a lehalászás, már képet is tudnak alkotni, milyen év van a hal szempontjából. A Teol.hu összeállítása szerint a termelők idén közepes mennyiségre számítanak, de idén visszaesni látszik a kereslet, ami miatt olcsóbb lehet a hal majd az asztalokon is - ráadásul 5 százalékos áfakörbe került a hal.

A fogás nehéz is volt a tavakban, mert nagyon sokáig volt meleg.

Tavaly még jó évük volt a halastavak gazdáinak, hiszen az addigi kilónkénti 450 forintos hal árát 550-re emelték, a csökkentett áfa miatt. Akkor úgy gondolták, érdemes foglalkozni ezzel az ágazattal, a halak takarmányozására többet fordítottak még azok is, akik addig spóroltak ezzel. Idén ismét 450 forint körüli árra esett vissza a felvásárlás, ami még az önköltséget is alig fedezi a cikk szerint.

Tavaly a hal exportja is segítette a hazai termelőket, idén viszont az államilag jelentősen támogatott lengyel és cseh haltermelők a magyarnál olcsóbb árat kínálnak, így ők "viszik el" a külföldi piacot.

Magyarországon évente egy ember három kiló halat fogyaszt. Az uniós átlag huszonkét kiló.

Pedig a halban sok az A-, D- és E-vitamin, a vérképzésben fontos B12-vitamin, valamint kiváló kalcium-, vas- és magnéziumforrás. A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetnie érte.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×