INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

sport

tanulás

gyerekkor

Fontos tudnivalók, mielőtt sportolni kezd a gyerek

Fontos tudnivalók, mielőtt sportolni kezd a gyerek

Infostart / InfoRádió - Domanits András

Harsányi Gergely egykori válogatott kézilabdázó szerint ha a gyerek nem is lesz élsportoló, a sikerélmény meghatározó lehet számára, ráadásul a sport a tanulást is segíti.

Ma már nem csak az határozza meg mit sportoljon gyermekünk, hogy milyen a testalkata és várhatóan milyen magas lesz. Napjainkban két irányból közelítik meg a dolgot: a gyerekek mentális és fizikai felmérésével - magyarázta Harsányi Gergely egykori kézilabdázó, a Yellow Road System Hungary Kft. ügyvezetője.

Neurobiológiai kutatások kimutatták, hogy a személyiség igen fiatal korban kialakul, és

ez meghatározza kinek milyen sport fekszik jobban, egyéni vagy csapatsportban lesz-e kiemelkedő a gyerek.

"Ezenkívül vizsgálják az olyan létfontosságú képességeket, mint a memória, a reakcióidő és a periférikus látás" - magyarázta Harsányi. Ezeknek a képességeknek a nagy része a tanulással is párhuzamba hozható, és együtt fejleszthető a sportolással.

A harmadik oldal a gyerekek teljes körű egészségügyi vizsgálata, hogy milyen sportágnak felel meg az izomzata, milyen az oxigénfelvevő képessége, és milyenek az öröklött tulajdonságai. "Ezek nemcsak a sportolásban, hanem a gyerek egész életében meghatározók lehetnek" - hangsúlyozta Harsányi.

Megoszlanak a vélemények, mennyi idős korban állapítható meg, hogy a gyermeknek melyik a legalkalmasabb sport, az egykori kézilabdázó szerint vannak, akik már 5-6 évesen is nagyon mozgékonyak, ügyesek, akik ekkor már szinte bármelyik sportot képesek űzni, de vannak későn érők, akik a személyiségtípusukat és testi adottságaikat tekintve csak később adják jelét a sporttehetségnek. Velük türelmesen kell bánni, mert ettől függetlenül ők is képesek lehetnek majd csúcsteljesítményre.

Harsányi szerint a legfontosabb, hogy a gyereknek megtetsszen egy sportág, amelyet szívvel-lélekkel tud csinálni. "Ki kell alakulnia a belső motivációnak, mert az sokszor mindent felülír" - mondta a kézilabda-válogatott volt csapatkapitánya.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Mit sportoljon a gyerek?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018