eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Meglepő adatok a vezetéshez szükséges ételről és italról

Az ivás és az evés kulcsfontosságú a hosszabb vezetéseknél - ezekről szolgálnak váratlan adatokkal a szakemberek. Tudta például, hogy a vízhiány olyan vezetési hibákat okoz, mint az alkoholfogyasztás?

Az autóvezetés során 1000–­1350 kalóriát égetünk el na­pon­­ta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emi­­att a sofőrnek nincs szüksé­­ge nagy mennyiség bevitelére, in­­kább korlátoznia kell az ét­­ke­zést napi 2000–2500 ki­lo­ka­­lóriára – idézte a kisalfold.hu Mari Carmen Lópezt, a Seat orvosi központjának munkatársát. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad üres gyomorral a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet, és szédülés jelentkezhet, valamint az éhség tovább csökkenti a vezető figyelmét.

A legtöbb európai KRESZ nem kifejezetten tiltja a sofőrnek a menet közbeni evést, de az elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint

a reakcióidő étkezés közben akár 44 százalékkal is csökken.

Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük, Angliában 100 fontot, ráadásul ott még három pontot is levonnak tőlük. Ezért ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

A vízhiány úgy árt, mint az alkoholfogyasztás

Inni viszont kell, és erről na­gyon sokan hajlamosak megfeledkezni. Egy angol egyetem és az Európai Hidratációs Intézet közös tanulmánya szerint

a nem megfelelő folyadékbevitelű vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 gramm/liter alkohol van, vagyis mintha megittak volna négy pohár bort.

Erre is gondoljunk, amikor arról döntünk, tartsunk-e ivószüne­tet. A leggyakoribb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fé­kezés és a vállak lelazulása. A de­­­­hidratáció szédülést vagy hányást, súlyosabb esetben eszméletvesztést is okozhat.

Ezzel kapcoslatban jó tudni, hogy néhány kávé vagy tea segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz, a szakember szerint viszont

az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő.
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×