INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

fekete gólya

gemenc

jeladó

Fekete gólya (Ciconia nigra) halat fog a Tiszában a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2018. április 15-én. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint.

Hazarepült Zoltán, elképesztő távot tett meg

Infostart

A Gemencz Zrt. tájékoztatása szerint Magyarország egyetlen jeladós fekete gólyája március 21-én dél körül elfoglalta fészkét a gemenci erdők sűrűjében.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásáról. A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy 2015 óta öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt Zoltánon kívül, de társainak nem sikerült eljutnia a telelőhelyre - számol be Zoltán érkezéséről a sokszinüvidek.hu.

A gemenci erdőgazdaság portálja szerint a szakemberek 2015-ben Beára és Jenőre, 2016-ban Zoltánra és Kornélra szereltek GPS jeladót. A madarak nevét a befogásuk napján aktuális névnap és nemük alapján választjuk.

Kornél végül úgy döntött, nem indul el Afrikába, a telet a Szegedi Vadasparkban töltötte, így

Zoltán az első jeladós magyar fekete gólya, amelynek a teljes, 12 200 km-es útját nyomon követhettük az őszi vonulás kezdetétől a tavaszi visszatérésig 2016-2017-ben.

Zoltán 2018 szeptemberében harmadszor indult el afrikai telelőhelyére, amikor megkezdte 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között, amit természetesen teljesített a visszaúton is.

A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint. Zoltán pontos repülés útvonalát itt lehet megnézni.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018