INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

havazás

szlovákia

rendkívüli állapot

Kemény a tél: 17 településen van rendkívüli állapot a durva havazás miatt Szlovákia északi részén

Kemény a tél: 17 településen van rendkívüli állapot a durva havazás miatt Szlovákia északi részén

Infostart / MTI

Tizenhétre emelkedett azoknak a településeknek a száma Szlovákia északi részén, ahol rendkívüli állapot van érvényben az egy hete tartó erőteljes havazás miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

A havazás és a lehullott hó eltakarítását nehezítő szeles időjárás leginkább a Zsolnai megyében okoz gondokat.

A térségben sok helyütt akadozik a forgalom a nehezen járható utak miatt, a nagyobb forgalmat bonyolító útszakaszokon

szinte általános jelenséggé váltak a dugók az elmúlt napokban, és az átlag többszörösére emelkedett a balesetek száma is.

A már korábban rendkívüli helyzetet hirdető szlovákiai településekhez szerdán három újabb csatlakozott, köztük egy város, a járási központnak számító Cadca is.

Bár a havazás az ország többi területeit is elérte az utóbbi napokban, onnét csak kisebb fennakadásokról érkeztek jelentések. A szlovák útkezelő vállalat (SSC) szerdai jelentése szerint az ország autópályái, gyorsforgalmi útjai és a hegyi átkelők átjárhatóak. A legtöbb főútvonalat és az autópályák egyes szakaszait azonban sok helyen néhány centiméter magasságban vizes, kásás hó borítja. Az alsóbbrendű utak egyes szakaszain az útfelületen lévő szétgyúrt hó magassága elérheti a tíz-tizenöt centimétert is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerdán négy megyében - Pozsony, Nyitra, Nagyszombat és Trencsén megyékben - útjegesedés miatt adott ki riasztást.

Az ország hegyi térségei közül szerdán kettőben - a Magas-Tátrában és a Nyugati-Tátrában - emelt fokozatú (az ötös skálán hármas) lavinaveszély volt érvényben. A többi hegyi térségben kettes fokozatú figyelmeztetés volt érvényben. Szerdán egy emberéletet is követelt egy lavina a Fátrában. A negyvenéves szlovák alpinistát a Vrátna-völgyben sodorta el a lezúduló hó, életét a helyszínre érkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018