eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk

Kemény a tél: 17 településen van rendkívüli állapot a durva havazás miatt Szlovákia északi részén

Tizenhétre emelkedett azoknak a településeknek a száma Szlovákia északi részén, ahol rendkívüli állapot van érvényben az egy hete tartó erőteljes havazás miatt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

A havazás és a lehullott hó eltakarítását nehezítő szeles időjárás leginkább a Zsolnai megyében okoz gondokat.

A térségben sok helyütt akadozik a forgalom a nehezen járható utak miatt, a nagyobb forgalmat bonyolító útszakaszokon

szinte általános jelenséggé váltak a dugók az elmúlt napokban, és az átlag többszörösére emelkedett a balesetek száma is.

A már korábban rendkívüli helyzetet hirdető szlovákiai településekhez szerdán három újabb csatlakozott, köztük egy város, a járási központnak számító Cadca is.

Bár a havazás az ország többi területeit is elérte az utóbbi napokban, onnét csak kisebb fennakadásokról érkeztek jelentések. A szlovák útkezelő vállalat (SSC) szerdai jelentése szerint az ország autópályái, gyorsforgalmi útjai és a hegyi átkelők átjárhatóak. A legtöbb főútvonalat és az autópályák egyes szakaszait azonban sok helyen néhány centiméter magasságban vizes, kásás hó borítja. Az alsóbbrendű utak egyes szakaszain az útfelületen lévő szétgyúrt hó magassága elérheti a tíz-tizenöt centimétert is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerdán négy megyében - Pozsony, Nyitra, Nagyszombat és Trencsén megyékben - útjegesedés miatt adott ki riasztást.

Az ország hegyi térségei közül szerdán kettőben - a Magas-Tátrában és a Nyugati-Tátrában - emelt fokozatú (az ötös skálán hármas) lavinaveszély volt érvényben. A többi hegyi térségben kettes fokozatú figyelmeztetés volt érvényben. Szerdán egy emberéletet is követelt egy lavina a Fátrában. A negyvenéves szlovák alpinistát a Vrátna-völgyben sodorta el a lezúduló hó, életét a helyszínre érkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×