eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sok háziállat van veszélyben, és gazdájuk nem is sejti

A Kaspersky Lab az Opeepl kutatóintézettel közösen vizsgálta 15 országban és közel nyolcezer háztartásban, hogy miként hatnak a modern technológiák a kis kedvencek biztonságára. A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy minden ötödik kisállat tulajdonosa használ valamilyen digitális eszközt kedvenceik megfigyelésére, ezek közül majdnem minden második valóban veszélyezteti az állatokat vagy a gazdájukat.

A Kaspersky Lab elemzést tett közzé a kisállat-nyomkövetők sebezhetőségéről, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy manipulálják a házikedvencek lokációját, vagy ellopják a tulajdonosok személyes adatait. Ennek kapcsán a kutatók úgy döntöttek, elemeznek minden modern technológiát és azokat a digitális készülékeket, amelyek a kisállattartással kapcsolatosak. A készülékek között találni webkamerát; digitális játékokat; okostelefonokat és tableteket olyan játékokkal, amelyeket kis kedvenccel rendelkező felhasználóknak készítettek; étel- és vízadagolókat, és még sok egyebet.

Van azonban arra bármi garancia, hogy egy meghibásodott hőmérséklet-szabályozó nem melegíti túl a halak vizét, vagy az automata adagoló nem hagyja étlen a háziállatot? Az ilyen esetek kockázatot jelentenek az állatoknak, de a gazdáknak is. A vizsgálatok szerint a háziállatok számára fejlesztett digitális készülékek fele képes csatlakozni az internetre, ami sebezhetővé teszi a számítógépes támadásokkal szemben mind a készüléket, mind a felhasználókat. A megkérdezettek 14 százaléka számolt be arról, hogy a háziállatokhoz használt digitális eszközét feltörték. Ugyanakkor nemcsak a feltörés a gond, sokszor aggodalomra ad okot a készülék meghibásodása, hibás működése vagy teljes leállása. Ezek az esetek kockáztatták a kisállat életét (32%), egészségét (32%), érzelmi világát (23%), így az utóbbi a gazdiét is.

„A modern eszközökkel megvédhetjük kedvenceinket, gondoskodhatunk róluk, és biztosíthatjuk a kényelmüket. Ugyanakkor, mint minden digitális berendezés esetében, fontos tisztában lenni a kockázatokkal is: az eszközök leállhatnak és feltörhetőek. Az aggasztó következmények elkerülése érdekében célszerű néhány egyszerű biztonsági intézkedést végrehajtani, és nem árt felkészülni egy B tervekke, olyan esetekre, mint a készülékek meghibásodása, leállása vagy feltörése” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab fő biztonsági kutatója.

A Kaspersky Lab szakértői az alábbi egyszerű szabályok betartását javasolják:

  • Ha okos házban él, állítson be biztonsági szabályokat az ott élő háziállatok számára
  • Tájékozódjon az okos készülékek biztonsági problémáiról még vásárlás előtt. Az azonosított és már javított biztonsági rések általában elérhetőek az interneten. Javasoljuk, hogy olyan készüléket vásároljon, amelyeket már megvizsgáltak biztonsági kutatók, valamint átestek szoftverfrissítésen.
  • Használat előtt változtassa meg a készülék jelszavát
  • Ne engedélyezze a készülékhez való hozzáférést a saját hálózatán kívül, hacsak nem elengedhetetlen
  • Tiltson le minden olyan hálózati szolgáltatást, amely nem szükséges a készülék használatához.
  • Rendszeresen frissítse a készülék tűzfalát.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×