eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Mi lesz az Év Fája? - itt vannak a jelöltek

Mi lesz az Év Fája? - itt vannak a jelöltek

Idén 48 jelölés érkezett az Év Fája versenybe, ezek közül tizenhármat juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

Egy történet és képek elküldésével bárki nevezhetett a versenybe egyedi fát vagy akár facsoportot is. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a "Hős Fa" címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén szeptember 4-én indul és október 15-én éjfélkor zárul. A "Hős Fa" címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is.

A döntősökről részletes információ az Év Fája oldalon található, és itt lehet voksolni is. A végeredményt november első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A 2017-es magyarországi Év Fája a 2018 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Ökotárs Alapítvány Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa - legutóbb 2016 tavaszán a bátaszéki molyhos tölgy.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

  • A délegyházi vadkörtefa
  • A gyulaji odvas hársfa
  • A nyírbátori tölgyfa
  • A szentkirályi hazaváró nyár
  • Családi almafa
  • Fonyódi fehér nyárfák
  • Hevesy György ciprusfája
  • Horvátnádaljai platánfák
  • Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus
  • Imrehegyi terebélyes eper
  • Ősi gubacsi testvérfák
  • Vörösvári vén eperfa
  • Zengővárkony hős szelídgesztenyéje
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×