eur:
398.84
usd:
367.79
bux:
90294.63
2025. március 21. péntek Benedek
Így úszhatjuk meg az influenzát

Így úszhatjuk meg az influenzát

Nagyon fontos, hogy mit eszünk influenzajárvány idején, de lényeges a bőséges folyadékfogyasztás is - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára. Ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést.

Étrend-kiegészítők szedése és a „szuper élelmiszerek” fogyasztása helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekező rendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos – mondta Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára. Az immunrendszert erősítő értékes tápanyagokat természetes forrásból, élelmiszerekkel elfogyasztva nem lehet túladagolni, sőt ezek egymás hatását és hasznosulását is támogatják.

A szervezet természetes ellenálló képessége nagymértékben javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket (például flavonoidok), és teljes értékű fehérjét.

Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek,

amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges – sorolta a dietetikus, hozzátéve, a tökmag, a sovány marhahús és a hüvelyes növények mind jó cinkforrások.

A természetes legyen az első

A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, ám fontos, hogy ezeket – a túladagolás elkerülése érdekében – elsősorban ne étrend-kiegészítőkkel vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból.

  • A B12-vitamin minden állati eredetű termékben (például hús, hal, tojás, kefir), valamint dúsított gabonapelyhekben megtalálható.
  • Az A-vitamin véd a fertőzésektől, mivel elősegíti a bőr és a nyálkahártya épségét, és ezáltal kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására.

Veresné Dr. Bálint Márta javaslata szerint naponta szükséges A-vitamin tartalmú élelmiszereket (így a máj, a tojás, a tejtermékek és a margarin), vagy ezek előnyagát, a béta-karotint tartalmazó színes zöldségeket (sütőtök, piros húsú kaliforniai paprika, brokkoli) és gyümölcsöket (például az aszalt sárgabarack) fogyasztani.

Nem kell hónapokig nagy dózist szedni

A túlzásba vitt C-vitamin bevitel idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet, a napi szükséglet duplája (180-200 mg) már nagymértékben támogathatja az immunrendszer működését – hívta fel a figyelmet a főiskolai tanár.

A legjobb természetes C-vitamin-források a friss gyümölcsök (citrusfélék, kivi), zöldségek ( zöldpaprika, kelbimbó, karfiol, fejes-, kel- vagy savanyú káposzta).

A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képződését. Az étolajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg – ismertette Veresné Dr. Bálint Márta.

Immunrendszerünk felépítéséhez jó minőségű fehérjére is szükség van,

mely a sovány tejtermékekben (például túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található. Ezek hasznosulásához, anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen a B6-vitamin, melynek gazdag forrásai többek között a barna rizs, és a teljes kiőrlésű gabonatermékek.

Jöhet a joghurt és a fokhagyma is

A bélrendszernek is jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekezőrendszer épségét. A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért főzéshez és salátákhoz bátran használni belőle – javasolta Veresné Dr. Bálint Márta.

Hasznos a gyógyszertári sókeverék

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhető a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetből. A különösen veszélyeztetett csoportoknál – gyerekeknél, és időseknél – hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén segítséget jelent a gyógyszertárban kapható ún. orális rehidráló sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amivel pótolni lehet a szervezetből a tünetek következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Fürjes Balázs az új NOB-elnökről: nagy nap ez, történelmi döntés született

Fürjes Balázs az új NOB-elnökről: nagy nap ez, történelmi döntés született

Forradalmi változásokra nem kell számítani, Thomas Bach örökségére épít majd Kirsty Coventry is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökeként – mondta az új vezető megválasztása után Fürjes Balázs. A szervezet magyar tagja kiemelte, sosem volt még afrikai és női vezetője a NOB-nak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.21. péntek, 18:00
Rakonczay Gábor
extrém sportoló, az Atlanti-óceán átevezője
Földindulás jön az EU-ban, teljesen új rendről döntöttek Brüsszelben

Földindulás jön az EU-ban, teljesen új rendről döntöttek Brüsszelben

Az uniós vezetők a csúcstalálkozón három kiemelt gazdasági célt határoztak meg: az energiaárak csökkentését, a versenyképesség növelését és a tőkepiaci unió elmélyítését. A vállalkozások terheinek mérséklése érdekében a bürokrácia visszaszorításáról is döntöttek, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra. A befektetések ösztönzése érdekében olyan intézkedéseket fogadtak el, amelyek hatékonyabbá teszik az európai megtakarítások mozgósítását és a pénzügyi piacok integrációját. Az ipar zöld átállása és az energiafüggetlenség szintén hangsúlyos téma volt, amelyre a vezetők összehangolt válaszokat ígértek. A fosszilis energia korszaka pedig hamarosan véget ér Európában – ismertette António Costa, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csütörtöki uniós csúcs utáni sajtótájékoztatójukon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×