eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyarország legszebb szőlőbirtoka

A Tokaj-Hétszőlő nyerte el az első alkalommal kiírt a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet. A cég képviselői a tokaj-hegyaljai szüreti fesztiválon vehették át az elismeréssel járó oklevelet. Az internetes közönségszavazáson a második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, harmadik lett az erdőbényei Béres Szőlőbirtok.

A pályázatra olyan szőlőbirtokok nevezhettek, amelyek gazdálkodásuk során gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására.

A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektár összefüggő területen gazdálkodnak, új telepítésű szőlőültetvényeken. Az erózió megakadályozása érdekében a hegyoldalon a felszíni vízlefolyást 55 és 100 méter közötti szakaszonként - a lejtőkategória-tartományoktól függően - füvesített elleneséses teraszokkal szakították meg. A nagyintenzitású záporok esetén összegyűlt csapadékvizet burkolt utakon vezetik le. A Hétszőlő Szőlőbirtok ökológiai gazdálkodást folytat, ezzel segít fenntartani a biodiverzitást.

A meredek domboldalon fekvő ültetvényre bárki felsétálhat és a tanösvényt végigjárva megismerkedhet az ott telepített helyi fajtákkal. Az ültetvényről szép kilátás nyílik Tokajra és a Tiszára, amelynek az aszúsodáshoz szükséges reggeli párát köszönheti a birtok. Az erjesztőből és a feldolgozóból álló birtokközpont egybefüggő egészet képez az őt körülölelő ültetvényekkel.

A birtok Tokaj belvárosában több mint ötszáz éves - 1502-re datált - történelmi pincével (Rákóczi Pince) és borterasszal rendelkezik. A Tokaj-Hétszőlőhöz tartozik továbbá az 1700-as évek elején épült Rákóczi-Dessewffy Kastély, amelyet ma irodaként használnak.

A borászat birtokigazgatója, Kovács Tibor a közelmúltban nyilatkozott az InfoRádió bormagazinjának, a téma: a kitűnő termőtalaj, a tokaji lösz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×