eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Bombázd szét a műanyag palackokat"

Ökolábnyom-mérés, Kukamese, valamint középiskolásoknak szóló kémiaverseny szerepel egyebek közt pénteken, a Kutatók éjszakáján a Klebelsberg Kultúrkúria programkínálatában.

"Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. Ez az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. Az egy főre eső átlagos ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut" - olvasható az Ökolábnyom-mérés elnevezésű rendezvény kapcsán.

A Kukamese című színdarab PoliEszter, Komposzt Anyó, Fém Feri, Üvegénia, Balambér, Papír Pali, Hipollónia, Elemér és Zöldfejű részvételével játékosan mutatja be a gyerekeknek, mi is a módja manapság a környezettudatos hulladékgyűjtésnek.

Zsíros László Róbert, a népszerű Szertár blog szerkesztője többnyire otthon is elvégezhető egyszerű, ám látványos fizikai és kémiai kísérleteken keresztül népszerűsíti a természettudományokat.

A Lelemények a természet erejével elnevezésű program azt mutatja majd be, hogy hogyan tegyük környezetbaráttá, költséghatékonnyá otthonunkat, miként alkalmazhatunk otthonunkban furfangos megoldásokat, hasznosíthatjuk a Nap energiáját, és környezetünk lehetőségeit.

Háromfős csapatok jelentkezhetnek a középiskolásoknak rendezendő kémiaversenyre. A gimnazisták az online forduló után a Klebelsberg Kultúrkúriában mérhetik össze erejüket, más értékes nyeremények mellett 3 db táblagépet kap az első helyezett csapat, míg a második helyezést elért csapatok digitális fényképezőgépekkel "vigasztalódhatnak".

A kisebbek a környezettudatosság jegyében szemétből készíthetnek pénztárcát és IQ-akadályversennyel menthetik meg Földet. "Bombázd szét a műanyag palackokat, moss kezet minél kevesebb vízzel, mentsd meg a halakat a kipusztulástól, gazdálkodj okosan a papírral!" - olvasható az ismertetőben, amely szerint a csapatok a Klebelsberg Kultúrkúria különböző pontjain felállított állomásokat felkeresve a környezetvédelemhez és annak kutatásához köthető játékos feladatok megoldásával növelhetik IQ pontjaikat.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×