eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az uralkodóház is vett Warhol képeiből

Andy Warhol II. Erzsébetről készült portréi közül négyet is megvásárolt a Royal Collection, a brit uralkodóház gazdag műgyűjteménye.

Az alkotások színes lenyomatai egy II. Erzsébetről készült hivatalos fotónak. Az uralkodó díszes nyakláncot és tiarát visel a felvételen, amelyet trónra lépésének 25. évfordulója, azaz ezüstjubileuma alkalmából készítettek 1977-ben.

A négy Warhol-mű része lesz a királynőről novemberben a windsori kastélyban nyíló és 2013 júniusáig látogatható portrékiállításnak. A Royal Collectiont kezelő alap hétfőn jelentette be a vásárlás hírét, de a vételárról nem közölt részleteket.

Andy Warhol, a pop-art művészet atyja azzal, hogy négy munkája is bekerült a gyűjteménybe, egy olyan alkotói listára került fel, amely a 15. század óta íródik. A szigetország uralkodóiról ugyanis több száz éve, bő fél évezrede készülnek híresebbnél híresebb portrék, pop-art stílusú azonban mindeddig nem volt köztük. A hírek szerint a mostani vásárlásra maga II. Erzsébet is rábólintott.

Az 1987-ben elhunyt Andy Warhol a 20. század - legalábbis anyagi szempontok alapján - egyik legsikeresebb művésze volt. Készített portrét többek közt Marilyn Monroe-ról, Jackie Kennedyről és Elvis Presleyről is. A brit királyi gyűjtemény által most megvásárolt művek egy 1985-ben készült sorozat részei. A hatalmon lévő uralkodónőket ábrázoló széria a Reigning Queens címet viselte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×