eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ahol a lóerőket hajszolják

A németek egyre erősebb teljesítményű motorokkal ellátott kocsikat vásárolnak, fittyet hányva a rekord benzinárakra és a környezetvédelmi aggodalmakra - derül ki egy új tanulmányból.

2012 első hét hónapjában a Németországban vásárolt új autók motorjának átlagos teljesítménye 138 lóerő volt, azaz újabb rekord dőlt meg a 2011-es 135 lóerő és a 2010-es 130 lóerő után - olvasható a duisburg-esseni egyetem gépjárműkutató központjának tanulmányából.

A központ igazgatója, Ferdinand Düdenhoffer által jegyezett tanulmány szerint a németek jobban kedvelik a benzinmotorénál nagyobb teljesítményű dieselmotorokat, valamint a többnyire dieselüzemű sport-haszonjárműveket.

A legerősebb motorok tekintetében a német autógyártók között különösebb meglepetés nélkül a Porsche áll az első helyen, átlagos 323 lóerős motorteljesítménnyel. A felső kategóriás autók közül a BMW (194 lóerő), az Audi (179) és a Mercedes-Benz (175) szintén az országos átlag felett állnak.

A középkategóriásnak számító német autógyárak is megnövelték járműveik teljesítményét: az Opel gépkocsik motorának átlagos teljesítménye a 2008-as 109 lóerőről 2012 első felére 126 lóerőre nőtt, és alig marad le mögötte a Wolkswagen 124 lóerővel.

Az új generációs, "kevésbé szomjas" motoroknak köszönhetően a nagyobb teljesítmény nem minden esetben jelent nagyobb üzemanyag-fogyasztást, ilyenek a hibrid üzemű motorok vagy a motort lakott területen megálláskor leállító Start/Stop rendszerek.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×