eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Új tesz a Down-szindróma magzati szűrésére

Új, a Down-szindróma megállapítására alkalmas magzati diagnosztikai teszt került piacra Németországban és több más európai országban - jelentette be a teszt gyártója. A termék megjelenését viták kísérik, mert többen azt feltételezik, hogy a teszt forgalmazásának hatására növekszik majd az abortuszok száma.

A terméke kizárólag a várandósságuk 12. hetében lévő nőket célozza meg, különösképpen azokat, akiknél emelkedett annak kockázata, hogy Down-szindrómás gyereket hoznak világra.

A teszt segítségével az állapotos nők vérmintájából lehet megállapítani, hogy a magzatnál jelen van-e a Down-szindrómára jellemző kromoszóma rendellenesség, az úgynevezett 21-es triszómia. A szindrómát az okozza, hogy a magzat egy többlet kópiát, azaz összesen három példányt örököl a 21-es számú kromoszómából, aminek kockázata az anya életkorával emelkedik.

Júniusban a Down-szindrómás szervezetek nemzetközi szövetsége - amely 16 ország 30 szervezetét tömöríti - tiltakozott az ilyen jellegű tesztelés ellen az Európai Emberi Jogi Bíróságnál arra hivatkozva, hogy a bíróságnak védenie kellene a Down-szindrómás emberek élethez való jogát.

Az első engedélyt a teszt forgalmazására Svájc adta meg a múlt hónapban, mostanra Németországon kívül Ausztriában és Liechtensteinben is elérhető a diagnosztikai teszt, amellyel elkerülhető a magzatvízből való mintavétel invazívnak számító módszere. Jelenleg ezt a beavatkozást, az amniocentézist végzik el a várandósság 16. hetében, ha nagy a Down-szindróma kockázata.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×