INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Új tesz a Down-szindróma magzati szűrésére

InfoRádió / MTI
Új, a Down-szindróma megállapítására alkalmas magzati diagnosztikai teszt került piacra Németországban és több más európai országban - jelentette be a teszt gyártója. A termék megjelenését viták kísérik, mert többen azt feltételezik, hogy a teszt forgalmazásának hatására növekszik majd az abortuszok száma.

A terméke kizárólag a várandósságuk 12. hetében lévő nőket célozza meg, különösképpen azokat, akiknél emelkedett annak kockázata, hogy Down-szindrómás gyereket hoznak világra.

A teszt segítségével az állapotos nők vérmintájából lehet megállapítani, hogy a magzatnál jelen van-e a Down-szindrómára jellemző kromoszóma rendellenesség, az úgynevezett 21-es triszómia. A szindrómát az okozza, hogy a magzat egy többlet kópiát, azaz összesen három példányt örököl a 21-es számú kromoszómából, aminek kockázata az anya életkorával emelkedik.

Júniusban a Down-szindrómás szervezetek nemzetközi szövetsége - amely 16 ország 30 szervezetét tömöríti - tiltakozott az ilyen jellegű tesztelés ellen az Európai Emberi Jogi Bíróságnál arra hivatkozva, hogy a bíróságnak védenie kellene a Down-szindrómás emberek élethez való jogát.

Az első engedélyt a teszt forgalmazására Svájc adta meg a múlt hónapban, mostanra Németországon kívül Ausztriában és Liechtensteinben is elérhető a diagnosztikai teszt, amellyel elkerülhető a magzatvízből való mintavétel invazívnak számító módszere. Jelenleg ezt a beavatkozást, az amniocentézist végzik el a várandósság 16. hetében, ha nagy a Down-szindróma kockázata.

A címlapról ajánljuk