eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Akiket nem keserít el az öregedés

A Nagy Generáció tagjait nem keseríti el az öregedés, és azt várják, hogy életük következő szakasza jobb lesz, mint az előző volt, bár sokan aggódnak egészségük megőrzésének hosszú távú költségei miatt - derült ki egy friss felmérés eredményéből.

Az amerikaiak egészségesebbek és tovább élnek, mint valaha. Az USA népesség-nyilvántartójának előrejelzései szerint e generáció tagjai a következő évtizedben naponta tízezer szám lépik majd át 65. életévüket, ezáltal ők jelentik a leggyorsabban növekvő életkori csoportot.

A National Council on Aging, a UnitedHealthCare egészségbiztosító és a USA Today kutatása szerint az idős emberek több mint 75 százaléka tekint optimistán az öregedésre, és jó dolgok következését várják, és meg vannak győződve, hogy életük következő tíz éve ugyanilyen vagy jobb életminőségben fog eltelni - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

"Az optimizmus oka, hogy megváltoztak az öregedésről alkotott elképzeléseink. Az emberek tovább dolgoznak, és látják, hogy az idősek manapság egészségesebbek" - mondta Donna Shalala, a Miami Egyetem rektora, a Clinton adminisztráció egykori egészségügyi államtitkára. A 71 éves Shalala szerint az embereket jóleső érzés tölti, ha látják szeretteiket sokáig élni. "Az én édesanyám 100 éves. Miért ne legyek optimista?" - tette hozzá.

Jóllehet a legtöbb idős megkérdezett pénzügyileg biztonságban érzi magát, az alacsony és közepes jövedelműek fele nem biztos benne, hogy képes lesz fedezni minden költséget az elkövetkező 5-10 évben.

A korosodó amerikaiak körülbelül egyharmada gondolja úgy, hogy nem engedheti majd meg magának a hosszú távú ápolást, és ötből egy válaszadó szerint egy komolyabb pénzügyi kiadás a csőd szélére sodorná.

Az alacsonyabb jövedelmű idősek nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen krónikus betegségtől, és kevesebb testmozgást végeznek. Az évi 30 ezer dollárnál kevesebből élők 72 százaléka kénytelen együtt élni valamilyen hosszan tartó megbetegedéssel.

A 65 év felettiek 20 százaléka rendelkezik teljes- vagy részmunkaidős állással, pedig nem lenne rá szüksége, tehát vagy azért, mert nem akarja feleslegesnek érezni magát, vagy egyszerűen csak élvezi a munkáját.

Shalala a válság következményének tekinti, hogy "a piac teljesen félretette ezt a generációt". Emiatt csak keveseknek van lehetőségük a további munkaerő piaci jelenlétre, a túlnyomó többségnek vissza kell vonulnia a nyugodt öregkor reményében, aminek része az otthon maradás és a minél teljesebb önellátás. A 60-asok többsége ezt megvalósíthatónak tartja, bár a mai 70-es éveikben járóknak kevesebb, mint a fele képes fenntartani a független életmódot.

Mint azt a kutatás megmutatta, a szép korúak aggódnak egyes közösségi szolgáltatások hiánya miatt. A 60 év felettiek 25 százaléka nincs meggyőződve róla, hogy helyben is léteznek azok a lehetőségek és szolgáltatások, melyek lehetővé tennék egy idős ember önálló életvitelét.

Rhonda Randall, a United Healthcare and Retirement fő tisztiorvosa szerint a hatékony megelőzésnek és életmódváltásnak köszönhetően az öregedésnek nem kell együtt járnia krónikus betegségekkel és rokkantsággal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×