INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Riasztóan sokan gondolnak öngyilkosságra

Infostart / InfoRádió
A japán huszonévesek több mint negyede gondolt már öngyilkosságra - derült ki a kormány megbízásából készült felmérés eredményéből. Évről évre az ázsiai szigetországban vet véget a legtöbb ember önkezével az életének.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint a világon Japánban a legmagasabb az öngyilkosságot elkövetők aránya. A 128 millió lakosú szigetországban évente átlagosan 30 ezren vetnek véget önkezükkel az életüknek, miután úgy érzik, nem tudnak megküzdeni a munkanélküliség, a családi vagy egészségügyi problémák jelentette gondokkal.

A japán kormányiroda rendszeresen készíttet kutatásokat az öngyilkossági szándék felmérésére. A China Post beszámolója szerint a legfrissebb vizsgálatot a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelynek eredményei riasztó adatokat mutatnak.

A 2000 felnőtt válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat szerint a megkérdezettek 23,4 százaléka fontolgatta már az öngyilkosságot, amely érték közel négy százalékos emelkedést jelent a 2008-as azonos témájú felmérés adataihoz képest. A válaszok szerint a nők 27, a férfiak 19 százaléka mérlegelte már annak lehetőségét, hogy véget vet életének - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás rámutat, hogy különösen a húszas éveikben járó fiatal japánok körében magas az öngyilkossági hajlam. A korosztályba tartozók 28,4 százaléka gondolt valaha a halál lehetőségére. Tavaly - vélhetően az országot megrázó súlyos természeti katasztrófa hatására - az öngyilkosságot fontolgató huszonévesek aránya elérte a 36 százalékot.

A címlapról ajánljuk