INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

E-matrica - gyorsan, kényelmesen és biztonságosan

Infostart / InfoRádió
Gyors, kényelmes, egyszerű e-matrica vásárlás, kezelési költség nélkül - az Állami Autópálya Kezelő Zrt. több olyan új szolgáltatással bővítette weboldalát, amelyek megkönnyítik az utazási előkészületeket. A rendszeres internetes ügyintézés számos előnyt kínál az utazóknak.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya és főúti szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. A magyarországi díjköteles úthálózat igénybevételéhez szükséges e-matricák értékesítését az Állami Autópálya Kezelő Zrt. végzi 11 ügyfélszolgálati irodájában, illetve viszonteladói partnerein keresztül. A társaság mától új csatornán, saját weboldalán is megkezdte az úthasználati jogosultságok online értékesítését.

A www.autopalya.hu internetes oldalon történő vásárlás gyors, kényelmes, egyszerű, az e-matrica díját nem terheli kezelési költség és plusz felszámolt kényelmi díj sem. A weblapon minden típusú jogosultság kapható elővételben is, a fizetés pedig bankkártyával történik. Csoportos vásárlás esetén a flottavásárlók és a szerződött partnerek átutalással is fizethetnek. Egyszerre több e-matricát is meg lehet venni, akár folytatólagosan, akár különböző időpontokra.

A saját fejlesztésű online szolgáltatás rendszeres használata további előnyöket is kínál a gépjármű tulajdonosoknak - írja közleményében a cég. Aki az ÁAK weboldalán vásárol, azzal nem fordulhat elő, hogy megfeledkezik az érvényességi idő végéről: kérésre a rendszer egy nappal a jogosultság lejárta előtt küld egy figyelmeztető e-mailt.

A rendszer további fejlesztésével a vásárlóknak hamarosan arra is lehetőségük nyílik, hogy ezt a figyelmeztetést SMS-ben kérjék, minimálisra csökkentve ezzel a jogosulatlan úthasználat lehetőségét. A regisztrált törzsvásárlók elkerülhetik azt is, hogy egy gépjárműre duplán vásároljanak e-matricát azonos időszakra. Azt, aki az előző e-matricáját is az Autópálya Kezelő honlapján vásárolta meg, a rendszer automatikusan figyelmezteti, hogy adott időszakra már rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal.

Az internetes vásárlásokról az ÁAK Zrt. online rendszere automatikusan küldi meg az érvényességet igazoló ellenőrző szelvényt a regisztrált e-mail címre, ami méretében a forgalmi engedélyhez igazodik, így amellett is kényelmesen tárolható. A környezet megóvása érdekében a nyomtatás el is hagyható, hiszen az ellenőrző szelvényt a járművezetőknek nem szükséges a gépkocsiban tárolni, de azt 2 évig - akár elektronikusan a postafiókban - mindenkinek meg kell őrizni!

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a közvetlen online e-matrica értékesítés mellett az elektronikus pótdíjfizetés lehetőségével is bővítette weboldalát. Ha valaki egy díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az online felületen a pótdíj befizetésének módja szintén leegyszerűsödött, az adatok megadása után a fizetés szintén bankkártyával történik - zárul az ÁAK közleménye.

Kapcsolódó hang

Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelõ Zrt.szóvivõje
 


A címlapról ajánljuk