INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hány embernek a világon bankszámlája?

Infostart / InfoRádió
Világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik bankszámlával - derült ki a Gallup és a Világbank közös felmérésének eredményéből. Egyes fejlett európai országokban az arány majdnem 100 százalékos, míg bizonyos afrikai országokban a bankszámlával rendelkezők aránya a négy százalékot sem éri el.

A Gallup és a Világbank 148 országban mintegy 150 ezer, 15 évesnél idősebb felnőtt megkérdezésével készítette kutatását, amelynek eredménye szerint világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik formális, bankban, postán, pénzügyi intézetnél nyitott bankszámlával.

A vizsgálat szerint egyes európai országokban, mint Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország, a penetráció gyakorlatilag száz százalékos. Ezzel szemben néhány afrikai ország, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger vagy Guinea felnőtt lakosságának négy százaléka vagy ennél is kevesebb rendelkezik bankszámlával - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérés szerint a magas jövedelmű államokban a lakosság átlag 89 százaléka bankszámla-tulajdonos. A világ többi részét tekintve Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb a bankszámla ellátottság átlagos aránya. A régióban a lakosság 55 százaléka rendelkezik bankszámlával, igaz, a társadalom leggazdagabb 20 százaléka esetében ez az arány 76, a legszegényebbek körében csak 33 százalék.

Európa és Közép-Ázsia térségében 45, Latin-Amerika és a Karib-térség területén 39, Dél-Ázsiában 33, a Szahara alatti afrikai övezetben 24, a Közel-Kelet és Észak-Afrikai régióban 18 százalék a bankszámla tulajdonosok aránya. A régiók mindegyike esetében igaz, hogy a lakosság gazdagabb része lényegesen nagyobb arányban rendelkezik bankszámlával, mint a szegényebbek.

A kutatók nemcsak régiónként, hanem országon belül is mutattak ki különbségeket. Az adatok szerint a magas jövedelmű országok kivételével, ahol az eltérés csak egy százalék, minden régióban, a városban élők azok, akik a vidéki területeken lakóknál nagyobb arányban rendelkeznek bankszámlával. A városi és vidéki átlagok közötti különbség Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb, 19 százalékos.

A lekérdezés során nemek szerint is eltérést találtak a penetrációs arányokban. A világon a férfiak 55, a nők 47 százaléka rendelkezik bankszámlával. A magas jövedelmű országokban a nemek közötti különbség öt százalékos, ugyanakkor 10 százalék vagy a fölötti például Dél-Ázsiában (16 százalék), a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (10 százalék), valamint Európában és Közép Ázsiában (10 százalék).

Világszerte a bankszámlával nem rendelkezők háromnegyedének saját állítása szerint nincs elég pénze ehhez, ugyanakkor tízből három személyt a túl magas számlanyitási és fenntartási költségek, vagy a közeli bankfiók hiánya tart vissza. Többen, jelentős arányban nők, hivatkoztak arra is, hogy azért nem nyitnak bankszámlát, mert a családjukban már van, aki rendelkezik ilyennel.

A címlapról ajánljuk