eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mire figyeljenek az autósok az extrém hidegben?

A sok hó és a nagy hideg megviselheti az autókat is, gondot jelenthet már a gépjármű beindítása is. Mire érdemes feltétlenül figyelniük az autósoknak?

A Generali Biztosító tapasztalatai azt mutatják, hogy leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az elöregedett akkumulátor lemerülése és az útviszonyoknak nem megfelelő vezetési stílus okoz problémát a téli hónapokban. Az extrém, -15 Celsius fok körüli hőmérsékletben azonban ezen felül is érdemes néhány alapvető dologgal tisztában lennünk. A biztosító munkatársai ezért összegyűjtötték, mire érdemes figyelniük az autósoknak a jelenlegi, rendkívüli időjárási körülmények között:

Akkumulátor - Az idősebb (5-6 éves vagy ennél régebbi) akkumulátorok esetében előfordulhat, hogy az extrém, -15 C fok alatti hőmérsékletben nem indulnak be. Ezeket mindenképpen ellenőriztessük hosszabb utak előtt, vagy cseréljük újra.

Kézifék - A kéziféket éjszakára ne húzzuk be, mert reggelre "befagyhat". Ilyenkor viszont mindenképpen tegyük az autót sebességbe.

Ablaktörlők - Amennyiben havazással vagy egyéb csapadékkal párosul az extrém hűvös időjárás, éjszakára az ablaktörlőket hajtsuk ki, nehogy odafagyjanak a szélvédőnkhöz.

Fagyálló folyadék - Jó minőségű, akár -20 fokban is hatékony fagyálló beszerzése és használata elengedhetetlen. Ezen nem éri meg spórolni, hiszen komoly kellemetlenséget okozhat a befagyott hűtővíz.

Ablakmosó folyadék - Ilyenkor megfelelő minőségű, a -20 fokot is bíró folyadékot használjunk.

Takarók - A gépjárműben elhelyezett takarók nagy segítséget jelenthetnek, ha elakadtunk a hó miatt, hiszen, ha kifogy a benzinünk, és várjuk a segítséget, fűteni sem tudunk az autónkban.

Jégkaparó, jégoldó spray és lapát - Ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek, hiszen a szélvédő megtisztítása a ráfagyott csapadéktól és az autónk "kiásása" a megfelelő eszközök nélkül különösen kellemetlen lehet -22 Celsius fokban.

Tankolás - Hosszabb utakra érdemes teli tankkal elindulnunk, hiszen, ha elakadnánk a nagy hó miatt, az extrém hidegben mindenképpen fűtenünk kell a gépjárműben. Ha kevés benzinnel vágtunk neki az útnak, az rövid idő alatt kifogyhat.

Vezetési tanácsok - Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, nehogy megcsússzunk. A féket ne "pumpáljuk" inkább állandó nyomást fejtsünk ki. Ha hóval borított sávokat keresztezünk, tartsuk biztosan a kormányt, és enyhén lépjünk a gázra.

Pihenőidő - Az extrém időjárási környezetben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ezt figyelembe kell vennünk, tartsunk több pihenést a hosszú utak során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×