eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kivételes-e a mostani hideghullám?

Tartóssága és késői érkezése miatt "figyelemre méltó", de nem kivételes az Európában jelenleg dühöngő hideghullám, amely eddig mintegy 360 ember halálát okozta - közölte kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Omar Baddur, az ENSZ szakosított szervezetének egyik kutatója egy sajtótájékoztatón elmondta, a hideghullámot légköri zavaroknak az a "torlaszrendszere" okozza, amely beszorítja a Szibéria felől folyamatosan nagy tömegű hideg levegőt zúdító áramlatokat, s egyben megakadályozza, hogy az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb hőmérsékletű áramlatok és tengeri szelek Európa fölé hatoljanak. "A hideghullám várhatóan enyhül a jövő héten" - állította.

A légtömegek mostani feltorlódása rendkívül kiterjedt, de amúgy nem szokatlan az északi félteke téli hónapjaiban - állapította meg a WMO.

A fagyhullám nyomán az elmúlt napokban, Kelet-Európa államaiban - Ukrajnában, Lengyelországban és Oroszország északi részében - mínusz 37 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, de Németország északi részében is 20 fokos hidegeket mértek.

"Ezek a legalacsonyabb hőmérsékletek mindazonáltal nem hoztak újabb rekordokat. Ennek a hideg időszaknak a hossza és viszonylag késői érkezése figyelemre méltó, de nem kivételes" - állapította meg a szervezet.

E télies feltételek kialakulásában a Meteorológiai Világszervezet szerint azok a negatív irányú "északi-sarki ingadozások" is szerepet játszhatnak, amelyek nyomáskülönbséget teremtenek a sarki övezetek és az alacsonyabb földrajzi szélességi fokok között, márpedig ez utóbbi térségekben él az európai lakosság legnagyobb része.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×