eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mitől szép télen is a bőr?

Télen még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc- és kézfejek területén jelentkezik. Hogyan előzhetőek meg a gondok?

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát - magyarázza Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza.

A téli időszakban a helyzetet nem csak a csípős, hideg levegő, de a fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz belső levegő is súlyosbíthatja. Emellett természetesen egyéni tulajdonságok is szerepet játszanak, a száraz, érzékeny bőr még nagyobb odafigyelést igényel.

Rendszeres hidratálással a megelőzésért

Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg, nem túl forró vízben, így megőrizhetjük a bőr lipidrétegét.

A megelőzés során a legfontosabb, hogy folyamatosan gondoskodjuk a bőr elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót.

A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60 százalék között mozog. Párásító készülék segíthet, ha a beltéri száraz levegő hatására a probléma fokozódik.

Milyen készítményeket válasszunk?

Jelenleg több termékcsalád közül is választhatunk, nincs általános szabály, ami alapján azt mondhatjuk, hogy egy adott tusfürdő, vagy testápoló mindenki számára megfelelő - magyarázza a doktornő.

A javasolt készítmények alacsony illó-, és illatanyag tartalmúak, lehetőleg konzerválószer-mentesek legyenek. Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat - például linolsavat, ceramidokat -, gyulladáscsökkentő vitaminokat - például E-vitamint -, esetleg termálvizet.

Különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni, így elkerülhető, hogy felesleges anyagi ráfordítás és esetleg kellemetlen mellékhatások nélkül jussunk hozzá a számunkra legoptimálisabb készítményhez.

Ha a házi praktika már nem elég

A száraz bőr egy bizonyos formában és mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Vannak azonban olyan esetek, amikor a tüneteket komolyan kell venni, és otthoni gyógymódok helyett érdemes szakember segítségét kérni a kezeléshez.

Ilyen eset, ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy a bőrszárazság, viszketés oly mértékű, hogy már a mindennapos tevékenységek közben is zavaró.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×