eur:
387.63
usd:
360.13
bux:
69165.28
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

A színek is segíthetnek a fogyásban

A színek megválasztása is segíthet a lefogyásban: kevesebbet fogyasztunk piros színű tálról.

Oliver Genschownak és a Bázeli Egyetem többi kutatójának feltételezése szerint a vörös szín egyfajta finom tiltójelzésként működik, hiszen nem hiába használják veszély vagy tiltás jelzésére.

A pszichológusok két kísérlettel próbálták vizsgálni, hogy a piros szín a tudatalatti segítségével képes-e irányítani az evési és ivási viselkedést.

Az első vizsgálat alkalmával 41 egyetemista férfit kértek fel, hogy próbáljanak ki különböző édes italokat. A résztvevők fele vörös címkével ellátott műanyag pohárból, a többiek pedig kékből ittak.

A szakértők az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban leírták, hogy a piros pohárból ivó egyetemisták negyven százalékkal kevesebbet fogyasztottak, mint a többiek. Ez nem attól függött, mennyire régen nem ittak előtte: a vizsgálatot megelőzően mindannyian annyit ittak, hogy ne legyenek szomjasak.
A színnek arra nem volt hatása, hogyan ízlett az ital a kutatásban résztvevőknek: a vörös sokkal inkább a viselkedést befolyásoló közvetlen jelzés - írja Genschow és csapata.

A szín tehát olyan stopjelzés, amely talán még az egészségtelen italok fogyasztását is megfékezheti.

A második vizsgálat alkalmával a szakértők azt vizsgálták, a szín hatása a rágcsálnivalók fogyasztásánál is megmutatkozik-e. A kutatók 109 embert kértek fel egy kérdőív kitöltésére, miközben egy tíz perecet tartalmazó tálat tettek eléjük. A tál piros, kék vagy fehér színű volt.

Ismét megmutatkozott, hogy a piros szín önmegtartóztatásra ösztönöz. A piros tálon kínált résztvevők ugyanis mintegy a felét fogyasztották annak, amit a többiek.

A szakértők most azt próbálják kideríteni, hogy vajon a stratégia segíthet-e például diéták alkalmával is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

„Innovációra Magyar!” címmel idén harmadik alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású interaktív konferenciáját, amelyen nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szakértők és startup vállalkozások alapítói mutatták be az innováció területén az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, magyar sikereket és a támogatott programokat. Az összkép alapján kijelenthető: a hazai innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb lehetősége az együttműködés és támogatás, amely kitörési lehetőséget biztosít a startup-oknak is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×