eur:
388.49
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Rejtélyes betegség okát kutatják az orvosok

Rejtélyes fejrángásos megbetegedés okát szeretnék kideríteni az ugandai hatóságok; a kór következtében már 60 ember meghalt, 3 ezren pedig szenvednek a tünetektől.

A betegeknek folyamatosan remeg a kezük, majd hevesen rángatózni kezd a fejük, végül elájulnak. Az orvosok és a kormányzati tisztviselők eddig sem a betegség okát, sem pedig a megbetegedés módját nem tudták tisztázni.

Az adatok szerint a titokzatos betegségben főként 5 és 15 év közötti, észak-ugandai gyerekek és fiatalok érintettek. Helyi sajtóbeszámolók szerint a betegség az elmúlt két évben már 60 ember halálát okozta.

Mint arról Rukia Nakamatte minisztériumi szóvivő a dpa német hírügynökségnek beszámolt, vizsgálatot indítottak a rejtélyes betegség okainak kiderítésére, az eredményeket a következő hetekben nyilvánosságra hozzák.

Nem zárható ki, hogy a kór kialakulása azokra a mérgező anyagokra vezethető vissza, amelyeket az Úr Ellenállási Hadserege (Lord's Resistance Army, LRA) elnevezésű szervezet gerillái vetettek be a kormánnyal szemben 1987 óta folytatott véres harcaikban az ország északi részén. A szervezet több tízezer ember halálért, megerőszakolásáért, megcsonkításáért és megkínzásáért felelős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×