eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rekordszámú fegyver fogyott karácsonykor

Jelentősen megnőtt a fegyverek iránti kereslet az Egyesült Államokban a karácsonyi ajándékvásárlók körében, az utóbbi egy hónapban ugyanis rekordszámú lőfegyver kelt el - írta hétfőn a The Telegraph című brit hírportál.

Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) adatai szerint a fegyverkereskedések decemberben több mint 1,5 millió háttérellenőrzést kezdeményeztek az azonnali bűnügyi átvilágítást biztosító országos rendszerben (NICBCS), s ezekből közel 500 ezer a karácsonyt megelőző hat napra esett.

Ez abszolút havi rekord, amivel megdőlt a novemberben tapasztalt előző ilyen rekord - írja a The Daily Telegraph internetes változatában a lap Los Angeles-i tudósítója.

Csak december 23-án 102222 háttérellenőrzést végeztek el, s ezzel ez a nap a második legforgalmasabb nappá vált a fegyvereladások történetében. A csúcsot az idei Hálaadás ünnepét követő novemberi nap tartja 129166 ellenőrzéssel.

A megvásárolt lőfegyverek tényleges száma még ennél is nagyobb lehet, hiszen egyes vevők több tételt is hazavihettek.

A fegyvervásárlási láz egyebek közt egyfajta válaszreakció lehet azokra a félelmekre, melyek szerint a gazdaság pangása a bűnözés erősödését hozza magával. Egy másik feltételezés szerint a vevőket az a meggyőződés hajtja, hogy a jelenlegi demokrata párti kormányzat a fegyverviselést szabályozó törvények megszigorítására készül. Ez utóbbi aggodalommal magyarázta az előző év karácsonyához viszonyított 25 százalékos forgalomnövekedését az arizonai Legendary Guns in Phoenix fegyverkereskedő cég is.

Az Országos Lőfegyver Szövetség (NRA) közlése szerint az amerikaiak a rendőrség létszámának csökkenése miatt fordítanak nagyobb figyelmet az önvédelemre.

A fegyverviselést ellenző aktivisták ezzel szemben azt állítják, hogy azok, akiknek már eddig is volt fegyverük, épp az NRA "félelemkeltése" miatt fogtak felhalmozásba.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×