eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mit tehetünk a másnaposság megelőzése érdekében?

A másnaposság megelőzésének egyetlen módja, ha nem rúgunk be - állítja a jelentős ivászatokkal összekötött óévbúcsúztatók előtt a Bostoni Egyetem orvosa.

Jonathan Howland sürgősségi specialista módszere talán túl radikálisnak tűnik a mulatozóknak, de szerinte ez az egyetlen bizonyítottan működő megoldás a másnaposság megelőzésére. Léteznek azonban stratégiák, amelyek enyhíthetik a zord következményeket.

Ne igyunk üres gyomorra, az étel ugyanis abszorbeálja az alkoholt, ezáltal elnyújtja a szervezetre gyakorolt toxikus hatásait - javasolja az első helyen Sam Zakhari, az alkoholizmusra szakosodott amerikai intézet, a NIAAA egészségügyi hatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Szintén sokat segít, ha előtte, közben és utána is sok vizet iszunk, mert az alkohol dehidratálja a szervezetet.

Kim Khan, aki pincéreket képez, azt szokta ajánlani tanítványainak, hogy kínáljanak két ital között egy pohár vizet a vendégeknek, mert tapasztalata szerint így sokkal tovább maradhat talpon valaki.

Nem bizonyítható a sokak által vallott elv, hogy az átlátszó alkoholos italoktól kevésbé rúg be az ember, mint a sötétebb színűektől, és a másnaposság tünetei is enyhébbek - mondta Howland, aki szerint nem tudjuk pontosan, mi váltja ki a másnaposságot. Egyes szakértők úgy vélik, a másnapos tüneteket a metanolból származó méreganyagok okozzák, a metanol pedig az alkohol (etanol) lebontásakor keletkezik. A tünetek enyhítésére többé-kevésbé bevált házi módszerek egyikét sem támasztják még alá tudományos eredmények - tette hozzá a kutató.

Vannak ugyanakkor olyan emberek, akik részegség után sem másnaposak, Howland ennek a hátterét vizsgálja kutatásaiban. Az italozók mintegy negyedénél soha nem jelentkeznek a kellemetlen másnapi tünetek. A vizsgálatra vállalkozó önkéntesek Howland laboratóriumában a szokásos "részegítő" adagot kapják, ami a férfiak esetében általában hat sört, a nőknél ötöt jelent. A kutató hangsúlyozta, hogy a másnaposságot nem ismerő negyed ugyanúgy alkoholbeteggé válhat, a függőség elleni védettségre nem terjed ki szerencséjük.

Zakhari a másnaposság elleni pirulák veszélyeire hívja fel a figyelmet, mert azok sokszor abba a téves hitbe ringatják az italozót, hogy a szokásosnál is többet engedhet meg magának, hiszen úgyis ott a megoldást nyújtó pirula.

Sokan paracetamolt (acetaminophen) vesznek be nagyobb adagban a másnaposság enyhítésére, ami azonban veszélyes lehet, mert ezt a szert is a máj bontja le, ahogyan az alkoholt is, így visszafordíthatatlan májkárosodást idézhet elő a hirtelen nagy dózisú terhelés.

A szakember az alkohollal együtt kockázatos paracetamol helyett inkább az aszpirint vagy az ibuprofent javasolja, nem túl nagy dózisban. Ezeket a gyógyszereket is csak kellő körültekintés mellett szabad használni, mert mindkettő vérzést okozhat az alkohol miatt már irritált gyomorban.

Valójában az idő az egyetlen igazán jó gyógyszer a túlzott alkoholfogyasztás után, Zakhari szerint egy kiadós alvás alatt, miközben a máj elvégezheti méregtelenítő feladatát, a másnaposság tünetei is csökkennek vagy elmúlnak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×