eur:
388.6
usd:
361.4
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A kipusztulás szélén állnak az afrikai orrszarvúk

A kipusztulás szélén állnak az afrikai orrszarvúk, amelyeket szarvukért idén rekordmennyiségben pusztítottak el a dél-afrikai orvvadászok.

Közel 443 orrszarvúval végeztek 2011-ben az orvvadászok, a tavalyi 333-hoz képest - olvasható a dél-afrikai vadőr egyesület(WRSA) hivatalos közleményében.

Egy kiló rinocérosszarv közel 65 ezer dollárt ér, ez nagyobb mint az arany és a platina piaci értéke.

Dél-Afrikában több mint 20 ezer orrszarvú él. Egy évtizeddel ezelőtt még nagyjából 15 állatot ejtettek el évente, azonban 2007-ben ez a szám nagyot ugrott a megnövekedett vietnámi és thaiföldi kereslet miatt, ahol az állatok szarvát gyógyszerként alkalmazzák.

Az orvvadászat hamarosan a kipusztulás szélére taszítja az állatfajt - vélte Richard Emslie, a téma szakértője.

Az orrszarvúk közel felét a Krüger Nemzeti Parkban ejtették el, ahol most katonák és felderítő repülők is segédkeznek a mészárlás megfékezésében. Az állatok védelmét nehezíti, hogy az orvvadászokat nemzetközi bűnszervezetek szponzorálják fegyverekkel, helikopterekkel és éjjellátó szemüvegekkel.

A rinocéroszszarv alkalmazása a kínai gyógyászatban sem ismeretlen: az összemorzsolt és leforrázott szarvat reuma, láz és köszvény ellen alkalmazták, sőt, még ördögűzéshez is használták. Az elmúlt években afrodiziákumként és a rák ellenszereként alkalmazzák.

"Tragikus látni ezt az értelmetlen mészárlást az állat szarváért, amelynek semmilyen gyógyító hatása sincs" - hangoztatta Pelham Jones, a dél-afrikai vadőr egyesület vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×