INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Miért látszik télen öregebbnek egy nő?

InfoRádió / MTI
A tél négy évvel és nyolc hónappal láttatja öregebbnek a nők szemét - állapították meg szépségipari kutatók.

A The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása számolt be arról, hogy a szakemberek öt ezer női szempár küllemét tanulmányozták évszakról évszakra, és úgy találták, hogy a hidegebb hónapokban kifejezetten sötétebbek voltak a szemek alatti karikák és táskák.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az öregedési folyamatot a napfény hiánya okozza, ilyenkor sápadtabb a bőr, ami kihangsúlyozza a szem alatti táskákat. Télen ráadásul alacsonyabb a szervezetben a D-vitamin szintje, emiatt gyorsabban leszünk fáradtak, amitől viszont csökken szervezetünkben a szerotonin ("boldogsághormon") szintje is.

A most közzétett eredmény az Adonia Organics kozmetikai cég új, szemkörnyék ápoló krémének klinikai kipróbálása során született.

"Kutatásunk azt mutatta, hogy a nőket jobban zavarja a szem körüli sötét karikák öregítő hatása, mint a ráncoké, amelyekkel könnyebb megküzdeni" - magyarázta Mark Binette, kozmetikai szakértő.

A tanulmány eredménye szerint télen a 27 és 60 év közötti nők 82 százalékánál jelentkeztek sötét karikák és táskák szemük körül, míg nyáron csak 38 százalékuknál.

A címlapról ajánljuk