eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szeretne egy Concorde-hajtóművet?

Működőképes Concorde-hajtómű vásárolható az eBay aukciós portálon; igaz, az érdeklődők csaknem félmilliárd forintos induló áron szállhatnak be a licitbe.

A szuperszonikus utasszállító repülőgépeket 2003-ban vonta ki a forgalomból a típust üzemeltető két cég, a British Airways és az Air France, gazdaságossági okokra hivatkozva. A futurisztikus külsejű, deltaszárnyú gépek három és fél óra alatt repítették Londonból New Yorkba a hangsebesség kétszeresével mindazokat, akik ezért az élményért hajlandók voltak tízezer fontot - több mint 3,5 millió forintot - kifizetni.

A 18 kilométeres repülési magasságból már jól kivehető volt a földfelszín görbülete, és a világűr mélykék sötétje is felsejlett. A nem mindennapi látványt pezsgő és első osztályú éttermi menü egészítette ki.

Az Air France egyik Concorde-jának 2000-ben bekövetkezett, 113 emberéletet kioltó katasztrófája, valamint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat azonban megpecsételte a legendás repülőgép sorsát.

A típus egyes példányait múzeumokban, repülőterek kiállítási csarnokká átalakított hangárjaiban lehet megtekinteni - más Concorde-ok pedig darabjaikban jutnak el a rajongókhoz.

Ennek eddigi legfeltűnőbb példája az a Rolls-Royce Olympus hajtómű, amelyet brit tulajdonosa hirdetett meg az eBay internetes árverési portálon, 1,5 millió fontos - 440 millió forintos - induló áron. Az 54 éves Tim Parker a Mail on Sunday című vasárnapi brit lap szerint teljesen működőképes Concorde-hajtóművet kínál megvételre, 17 oldalas gyári kezelési utasítással és a British Airwaystől származó eredetiségigazolással együtt.

Az információtechnológiai tanácsadóként tevékenykedő eladó - aki korábban a BA alkalmazottjaként dolgozott a londoni Heathrow repülőtéren - elmondta: a motort még 2004-ben, a British Airways gyűjtőknek meghirdetett, jótékonysági célú kiárusításán vette. Eredetileg azzal a szándékkal ment el az aukcióra, hogy vesz néhány Concorde-emléktárgyat - evőeszközkészletet, tollakat, egyéb csecsebecsét -, de végül egy komplett Concorde-hajtómű tulajdonosaként távozott.

Parker nem árulta el, hogy mennyiért vette a Rolls-Royce motort, azt azonban felfedte: amikor hazafelé tartott az aukcióról, csak arra tudott gondolni, hogy felesége mit fog szólni. "Valahogy el kellett mondanom a nejemnek, hogy az Audi helyett, amit neki ígértem, egy Rolls-Royce-t vettem, de Concorde-motor formájában".

Mrs. Parker reakciójáról a Mail on Sunday cikkében nem esik szó, de az kiderül, hogy a férj valóságos Concorde-megszállott, gyűjteményében ugyanis több Concorde-ülés, egy külső sebességmérő berendezés és egy hajtóműkompresszor is van. A kollekció fő darabját, a motort azonban most eladásra hirdette meg, abban a reményben, hogy a hajtómű egy magánmúzeumba kerül, vagy más módon lesz megtekinthető az érdeklődők számára.

A szerencsés vevőnek elsőként 35 ezer fontot kell letétbe helyeznie, majd magának kell megszerveznie az 5,5 méter hosszú, 3,5 tonnás Concorde-motor elszállítását abból a zárt raktárból, ahol Parker eddig őrizte.

Az érdeklődők kedd délutánig tehetnek vételi ajánlatot, utána a licit lezárul. Parker közölte: egyetlen feltétele az, hogy a vevő soha ne használja repülésre az egyébként teljesen üzemképes Concorde-motort...

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×