INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Milyen időre számíthatunk a hétvégén?

InfoRádió / MTI
A következő napokban meglehetősen változékonyan alakul az időjárás, ezzel együtt, hosszú idő után, jelentősebb mennyiségű csapadék, elsősorban eső várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Török László tájékoztatása szerint pénteken az országban még szinte bárhol lehet ónos szitálás, hószállingózás, esetleg gyenge havazás. Szombaton a déli, délnyugati területeken többfelé várható napsütés, délutánra viszont ott ezeken a tájakon is beborul, az ország nagy részén erősen felhős lesz az idő. Délután egyre több helyen alakul ki csapadék. Az északi területeken kezdetben még ónos eső is előfordulhat, de főként az eső lesz jellemző.

Szombaton 10 milliméter eső is hullhat, ami már képes átnedvesíteni a talajt - mondta a meteorológus. Mindeközben szombaton az ország északi részén napközben plusz 2, a déli területeken akár 10-11 Celsius-fok is lehet.

Vasárnap egy kevésbé nedves levegő érkezik. Nyugaton és dél-nyugaton már több lehet a napsütés, de keleten, északon, észak-keleten esős idő várható. Vasárnap délután 7-14 fok várható.

Hétfőn "enyhének" indul a nap, hajnalban 3-8, a déli órákban 9-14 fok várható. A nap folyamán viszont egy hidegfront érkezik, amely viharos szél kíséretében sarkvidéki levegőt szállít térségünkbe. Emiatt keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hajnali órákban fagypont körül alakul az idő, majd délután is csak nagyjából 5 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A meteorológus kiemelte: a jövő hét időjárása nagyon változékony lesz. Előbb egy erősebb lehűlés, majd egy erősebb felmelegedés várható. Csütörtökön és pénteken a délutáni órákban ismét 10 fok körül alakulhat a hőmérséklet. Ezt követően viszont a hétvégén ismét drasztikus lehűlés várható, még napközben is csak fagypont körüli hőmérséklet várható.

A jövő hét folyamán többször, többfelé lehet számítani csapadékra, elsősorban esőre. A szerdán várható melegfront következtében a hegyekben havas eső hó is előfordulhat, de vastag hótakaró kialakulása sehol sem valószínű - mondta Török László.

A címlapról ajánljuk