eur:
388.63
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Toleranciából kell vizsgázniuk a rendőröknek

Írásos teszttel mérik fel Lengyelországban, hogy mennyire toleránsak és nyitottak a rendőrök az etnikai kisebbségekkel és a melegekkel szemben - adta hírül a lengyel rádió internetes hírportálja.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra történő felkészülés részeként indított országos kampány során a régóta szolgáló tiszteknek tolerancia-foglalkozásokon kell részt venniük, míg az újoncoknak nyitottságát hatvan kérdésből álló teszttel mérik fel. A rendőröknek "emberi jogi kisokost" is kiosztottak a kampányt szervező hatóságok.

"Több olyan eset van, amelyben az előítélek kulcsszerepet játszanak" - fejtette ki Gerard Bah, a rendőrség magas beosztású munkatársa, aki elismerte, "voltak panaszok arra vonatkozóan, hogy rendőrök rosszul bántak más szexuális orientációjú emberekkel".

A különféle kisebbségeket potenciálisan diszkrimináló újoncok kiszűrésének érdekében a teszten például, válaszolni kell egy olyan kérdésre, amely azt firtatja, mit tenne a válaszadó, ha az egyik munkatársa bevallaná neki, hogy meleg, de azt is ki kell fejteniük kezdő rendőröknek, mit gondolnak a nemek egyenjogúságáról. A teszten nem minden újonc megy át - mondta Bah. Volt olyan jelölt is, aki a romákról azt írta: mind tolvaj - idézett fel szélsőséges példát.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság fontos tényező az előítéletek megváltoztatásának felgyorsításában, mivel "különböző nemzetiségű és kultúrájú emberek érkeznek majd Lengyelországba" - hangsúlyozta Bah, aki maga is részt vette a teszt összeállításában.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×