eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyre több a gazdag Keleten

Bár a világ leggazdagabb rétegének 80 százaléka még mindig a nyugati országokban él, egyes keleti államokban jóval több a befektethető tőke, mint Európában - derül ki a TNS Global nemzetközi felmérésének eredményéből.

A TNS Global Affluent Investor felmérése szerint 31 millió tehetősnek számító háztartásával az Egyesült Államok a világ gazdaságilag legvirágzóbb országa. A világszerte 24 országban 12 ezer személy megkérdezésével készült vizsgálat szerint a gazdagok többsége (80 százalék) továbbra is a nyugati féltekén él, ám India és Kína már megelőz számos európai országot. A két ázsiai államban ugyanis több olyan állampolgár él, akinek 100 ezer dollárnyi vagy ennél több befektetésre alkalmas tőkéje van.

A kutatás szerint az öt leggazdagabb ország között India és az Egyesült Arab Emírségek is szerepel, mint olyan állam, ahol számos állampolgár rendelkezik egymillió dollár feletti befektethető összeggel. Az európai országok közül az első ötbe csak Svédország került be - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A tehetősek száma természetesen rendre nagyobb a kicsi és gazdag országok lakói körében, így Luxemburgban (29 százalék) vagy Szingapúrban (20 százalék), ugyanakkor a jelentős népességgel rendelkező államok között látványos kontraszt mutatható ki. Az Egyesült Államokban például a lakosság 27 százaléka él különösen jó anyagi körülmények között, míg Kína esetében ez az arány csak egy százalék.

Hasonlóan látványos különbségek mutathatók ki regionálisan, ha a gazdagok demográfiai jellemzőit nézik a kutatók. Észak-Európában és Észak-Amerikában ezek átlag életkora 57 év, míg Ausztráliában, valamint Szingapúr és Hongkong esetében 40 év körül mozog. Emellett Indiában és Közép-Európában a gazdag családok döntéshozói rendszerint férfiak (80, illetve 79 százalék), Észak-Amerikában (49 százalék) a két nem szerepe kiegyensúlyozottabb.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×