eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mennyire önálló egy huszonéves?

Gyakorlatiasságból bukásra áll az egyetemet kezdő diákok nagy része Nagy-Britanniában, jó páran még tojást sem főztek soha életükben - derítette ki egy felmérés.

Az adatok szerint a "gólyáktól" nemcsak a tojás idegen (14 százalékuk teljesen tapasztalatlan főzésében), hanem a közüzemi számlák befizetése is: 69 százalékuk még egyet sem rendezett. A mosás már jobban megy, mivel csak 20 százalékuknak nincs semmilyen tapasztalata benne. A vasalás frontján még jobb a helyzet: mindössze 13 százalék indul a nulláról az önálló életbe.

Ennél rosszabb viszont a helyzet a bevásárlás terén, 20 százaléknak még sohasem volt gondja arra, hogy maga szerezze be szükséges élelmiszereit. Ugyancsak minden ötödik egyetemet kezdő fiatal sohasem sikált még kádat vagy mosdókagylót, 9 százalék pedig még életében nem kapcsolt be mosogatógépet (és nem azért nem, mert inkább kézzel mosogatott.) A gólyák 18 százaléka sohasem nyitott bankszámlát, 57 százaléka pedig mindig a szülői házban lakott a felmérés idején.

"Megkezdeni az önálló életet a tanulás felelőssége mellett, beosztani a pénzt önállóan, mindez elég aggasztó kilátás lehet" - mondta a felmérést végző Sainsbury's Finance pénzintézet munkatársa.

Az adatok félezer, az egyetemet most kezdő hallgató válaszain alapulnak.

Az ifjabb ifjak, a 9-15 éves gyerekek körében is végeztek egyidejűleg felmérést gyakorlatiasságból. A brit cserkészszövetség adatai szerint sokkal jobb a helyzet gyerekkörben. Csaknem minden második tud - valamilyen - ételt főzni, és ugyancsak 50 százalék körül van az iránytűvel bánni tudók aránya. Bár úgynevezett takácscsomót - két kötelet egymásba hurkolni - csak a 20 százalékuk tud kötni, az email küldés 84 százaléknak remekül megy, a világhálóról pedig 59 százalék képes letölteni gond nélkül zenét - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×