eur:
387.7
usd:
359.96
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Magyar-román közös madármegfigyelés

Kézi távcsövek, teleszkópok és GPS készülékek beszerzésével vett új lendületet a magyar-román határ menti megyékben indított madárállomány-felmérés.

A mintegy 8 millió forint értékben vásárolt eszközök 2011 szeptemberétől szolgálják a madárállományok monitorozását. Az önkéntes madármegfigyelők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti (EKE) és a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálásával végzik munkájukat. Az eszközök beszerzését a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

A projekt kiemelt célja, hogy az önkéntes felmérők bevonásával hosszú távon nyomon követhessék az érintett megyék természeti állapotának változásait. A GPS-ek, valamint az optikailag és mechanikailag egyaránt kiemelkedő teljesítményű távcsövek, teleszkópok megkönnyítik az adatgyűjtést - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Távozik pozíciójából Putyin jobbkeze, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Távozik pozíciójából Putyin jobbkeze, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette Szergej Sojgut, aki helyette a biztonsági tanács titkári tisztségét kapta meg. Az orosz elnök Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolja Oroszország védelmi minisztériumának élére. Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×