eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az orvosok szorgalmazzák a császármetszést?

Tíz gyermekből négy császármetszéssel jön világra a katolikus Olaszországban, ahol a tervezett csökkenés helyett emelkedik a műtéti beavatkozások száma. A műtéti utat nem a szülő nők, hanem az orvosok preferálják.

A szülések 38,43 százaléka zajlott le császármetszéssel tavaly Olaszországban. 2008-ban az arány 38,32 százalék volt, 2001-ben pedig 33,91 százalék. A fokozatos emelkedésre a regionális egészségügyi szolgáltatások nemzeti irodájának (Agenas) őszi felmérése mutatott rá. Ezzel Olaszország, ha a népszaporulatban nem is, de császármetszésben viszi a pálmát Európában.

A műtéti szülések növekedése a gazdag északon és a szegényebb délen egyaránt megfigyelhető. A császármetszés mindennapi gyakorlattá vált az olasz magánklinikákon és a kisebb szülészeteken, ahol évente kevesebb, mint ötszáz szülést vezetnek le.

"A természetes szülésért indított kampányok kudarcot vallottak. A kórházi adatlapokból az derül ki, hogy az olasz édesanyák az első császármetszés után a második és harmadik gyermeküket is így hozzák világra" - kommentálta a sajtónak a statisztikákat az Agenas koordinátora, Bruno Rusticali.

Az olasz egészségügyi miniszter, Ferruccio Fazio azt szeretné, ha a szülések neonatológiai háttérrel rendelkező kórházakban történnének. "A császármetszések túlzottan nagy számát a szervezetlenség magyarázza. Nem az egyre idősebb édesanyák félnek a fájdalomtól, hanem a természetes szülésre nem kellőképpen felkészített orvosok választják ezt a szerintük könnyebb utat. A műtéti beavatkozást megelőzésként alkalmazzák a komplikációk elkerülésére" - mondta a miniszter, aki az oktatási minisztériummal közösen minél előbbi szakmai továbbképzést kíván indítani aneszteziológusok és szülészorvosok számára a biztonságos, fájdalommentes és természetes szülés érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×