eur:
389.4
usd:
361.47
bux:
68407.2
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az időzítésen is múlik, hogy elhízunk-e

Az időzítés sok szempontból nagyon fontos - akkor is, ha a tömegünk megőrzéséről van szó. Kutatók ugyanis most kísérlettel bizonyították, hogy könnyebben elhízik az, aki éjjel tovább ébren marad, és emiatt fényhatásnak van kitéve.

Megzavarhatja az anyagcserét, ha az éjszakai órákat is világosban töltjük, így könnyebben szedünk fel plusz kilókat - állapították meg Ohio állam egyetemének munkatársai. Kutatásuk szerint, ha rendszeresen éjszakázunk, megváltoznak a táplálkozási szokásaink: sokkal többet eszünk éjjel, amikor a szervezetünk már lassabban dolgozza fel a tápanyagot.

A kutatók egerekkel kísérleteztek, és azt találták, hogy azok az egyedek, amelyeknek ketrecét nyolc héten át éjjel is megvilágították, harmadával több súlyt szedtek magukra, mint azok, amelyek ugyanannyit ettek, de a hagyományos nappal-éjjel ciklus szerint éltek.

Az ohiói tudósok szerint az elhízás tehát nem csupán azért következik be, mert több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit leadunk: függ a belső időmérő rendszerünktől, a cirkadián ritmustól is.

Az már régóta ismert, hogy a sok tévézés vagy gubbasztás a számítógép előtt, megnöveli az elhízás esélyét, az új kutatás azonban rámutat: ugyanilyen fontos tényező lehet, hogy az efféle időtöltés közben "rosszkor" eszünk, ezzel összezavarjuk az anyagcsere természetes folyamatát.

A kutatók egy másik kísérletben azt vizsgálták, híznak-e az egerek akkor is, ha éjjel is világosban vannak, az ételt azonban elveszik előlük az esti órákra. Ebben az esetben nem volt különbség az ő és a normális fényviszonyok között élő társaik tömegének változása között.

Ez pedig tovább erősíti azt az elképzelést, amely szerint az időzítés ez esetben is nagyon fontos.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×