eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Segít a NASA, ahol tud

Az amerikai űrkutatási hivatal felajánlotta műholdfelvételeit a himalájai gleccserek olvadását és ennek következményeit tanulmányozó kutatóknak. A NASA Nepál fővárosában, Katmanduban indította útjára az új monitoring-rendszert.

A SERVIR elnevezésű online alkalmazás lehetővé teszi kutatók, kormányok és segélyszervezetek számára, hogy hozzáférjenek a Himalájáról készült műholdfelvételekhez, így idejekorán észleljék az árvíz és más katasztrófák - erdőtüzek, viharok - veszélyét, továbbá alaposabban tanulmányozhassák a klímaváltozás hatását a térségre. A hivatal közleménye szerint a SERVIR a biodiverzitás változásának nyomon követésére is használható.

A himalájai gleccserek táplálta folyóktól mintegy 1,3 milliárd ember vízellátása függ Ázsia-szerte. Kutatók szerint a gleccserek riasztó mértékben olvadnak, ami rövid távon áradásokhoz, hosszú távon aszályhoz vezethet.

A hó és jég formájában tárolt hatalmas vízkészlete okán környezetvédők által olykor "harmadik sarkvidékként" emlegetett Himalája kiemelkedő jelentősége ellenére a szakértők egyelőre viszonylag keveset tudnak az éghajlatváltozásnak a hegységre gyakorolt hatásáról.

Az új rendszert a NASA egy Katmanduban működő fejlesztési szervezettel (International Centre for Integrated Mountain Development, ICIMOD) együttműködésben indította el.

"Az egész himalájai régió egyfajta fekete lyuk a kutatók számára. Reméljük, hogy ezzel a rendszerrel áthidalható lesz az adathiány problémája" - fogalmazott Basanta Shrestha, az ICIMOD egyik vezető tisztségviselője.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×