eur:
401.3
usd:
365.86
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália

A mamutok menthetik meg az elefántokat?

Mamutagyarral igyekszik csillapítani az elefántcsont iránti igényt Oroszország: Szibériában nyaranta több százan róják a tundrát az évezredekkel ezelőtt kihalt óriások metszőfogai után kutatva, amelyeket aztán általában Kínába adnak el.

Az elefántcsont kereskedelme törvénybe ütközik, a mamutagyar eladása azonban nem; ezt használja ki Oroszország, ahonnan évente hatvantonnányi érkezik a rendkívül értékes fosszíliából Kínába. És nem valószínű, hogy a készlet egyhamar kiderül, a becslések szerint ugyanis több millió mamut heverhet a szibériai tundra jege alatt. Sok helybeli ezért, annak reményében, hogy rábukkan egyre, a június közepi olvadás után bebarangolja a környéket.

A kutatások szerint a gyapjas mamut őse 4,8 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön, a faj pedig nagyjából 3600 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén pusztult ki.

Az akár négyméteresnél is nagyobbra növő, hat-nyolc tonnás állatok maradványai a globális felmelegedés, így a jég olvadása nyomán egyre gyakrabban kerülnek felszínre, a kiásott agyarakért pedig hatalmas összegek ütik az eladók markát. Egy kilogrammnyi "mamutcsontért" ugyanis átszámolva akár 110 ezer forintot is fizetnek a felvásárlók - háromszor annyit, mint az elefántcsontért.

Az állatvédők abban bíznak, hogy a mamutagyar-kereskedelem tovább virágzik, így előbb-utóbb megszűnik az elefántcsont iránti kereslet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Tavaly óta új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat, már a társasági adóbevallásukban is szerepeltetniük kell bizonyos, a transzferár dokumentációban is szereplő adatokat, amely a Niveus Consulting Group adószakértői szerint akár 10-20 ezer céget érinthet. Ehhez képest tavaly, a Pénzügyminisztérium statisztikái szerint mindössze 5512 cég nyújtott be transzferáras adatszolgáltatást, vagyis sokan nem tettek eleget – időben vagy egyáltalán – kötelezettségüknek, ennek ellenére egyelőre elmaradtak a jelentős bírságok. Ez annak köszönhető, hogy a NAV támogatólag lépett fel az ellenőrzések során és jellemzően csak hiánypótlásra szólította fel a cégeket, azonban több jel is arra mutat, hogy jövőre már elillanhat ez a jóindulat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×