eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

A serpák visszafordultak, Erőssék kitartanak a Himaláján

Visszafordult a hegyről és elindult haza a magyar Shishapangma-expedíció. Klein Dávid és Ács Zoltán az erős szél miatt kénytelen lemondani a Mount Everest szomszédságában lévő, 8.013 méter magas hegy oxigénpalack használata nélküli megmászásáról - olvasható a vállalkozás honlapján, az Expeditions.hu-n.

Az időjárás akadályozza a másik magyar Himalája-expedíció feljutását is. Erőss Zsolt és társai azonban még nem mondtak le a 8201 méter magas Cho Oyu - szintén oxigénpalack használata nélküli - megmászásáról, annak dacára sem, hogy rajtuk kívül az összes csapat - legalább harminc - visszafordult, miután szeptember 27-én, 7.900 méter magasan lavina sodort el hat serpát. Egyikük állapota életveszélyes.

A többi teherhordó már nem hajlandó útra kelni, és a magyarokon kívül mindenki úgy gondolja, hogy ha idén a hármas táborba még csak a serpák voltak képesek feljutni, a nyugati hegymászók nem, akkor az utóbbiaknak nem érdemes tovább várniuk.

A magyar csapat egyik tagja, az Erőss Zsolt első műlábas magashegyi mászásáról dokumentumfilmet forgató Kollmann András azonban azt írta az Extrém.hu-n, hogy Erőssék professzionális hegymászók, tehát nem szorulnak rá a serpák fix köteleire, mint a kötélbiztosításban gyakran tapasztalatlan alpinistákból álló úgynevezett kereskedelmi expedíciók tagjai, ezért a magyarok várnak a jó időre és egy másik útvonalat, sziklás terepet keresnek a csúcstámadáshoz. Erre október másodikáig van esélyük, mert utána még erősebb szélre kell számítaniuk a térségben.

A Földön 14 olyan hegy van, ami magasabb nyolcezer méternél. Erőss Zsolt már nyolcat megmászott ezek közül, a Cho Oyu tehát a kilencedik lenne, de az első, amit műlábbal hódít meg. A Mount Everest első magyar állampolgárságú meghódítója kilenc hónapja szenvedett balesetet a Magas-Tátrában; egyik lábát térdtől lefelé amputálni kellett.

A "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű expedíció tagjai tehát valószínűleg visszafordulnak a Cho Oyuról, és ez azt jelenti, hogy Wetzl Péternek is le kell mondania merész tervéről: ő le akart síelni a hegy csúcsáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×