eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Megviseli a gyaloglás Erőss Zsoltot

A rossz időjárás miatt nem tudta megkezdeni a csúcstámadást a Himalájában Erőss Zsolt expedíciója. Szintén a vállalkozás legnehezebb része vár egy másik tibeti hegyen Klein Dávidra és Ács Zoltánra.

"Nem tudunk érdemben mozogni. Ködben és hóesésben a kutyának sincs kedve mást csinálni, mint az alaptáborban lévő közösségi sátorban ücsörögni" - írja naplójában az expedíció egyik résztvevője, Kollmann András az Extrém.hu-n. A csúcstámadásra tehát meg várnia kell a 8201 méter magas Cho Oyu megmászásra vállalkozó alpinistáknak.

Korábban a csapat operatőre, Tóth Zsolt lejött a hegyről, mert a szervezete nem tudta megszokni a nagy magasság miatti oxigénhiányt. Kelemen Ferenc azért fordult vissza, mert elérte célját, a 6000 méteres magasságot.

Az expedíció tagja Erőss Zsolt, aki lábamputációja után először mászik a Himalájában. Kollmann András beszámolója szerint a Mount Everest első magyar állampolgárságú meghódítóját megviseli a gyaloglás: a protézis feltörte lábának csonkját. Egyelőre tartja a lépést Mécs Lászlóval, Wetzl Péterrel, Gál Lászlóval, Horváth Tiborral és Szlankó Zoltánnal, valamint az egyik leghíresebb tibeti serpával, Pemba Nuruval.

Erőss Zsolt nyolc hónapja szenvedett balesetet a Magas-Tátrában; az egyik lábát térdtől lefelé amputálni kellett. Azóta egy speciális műlábbal edz. Korábban azt mondta az InfoRádióban, hogy így is képes lesz megmászni a kilencedik nyolcezresét.

Ugyancsak csúcstámadásra készül a Himalájában egy másik, kétfős expedíció. Klein Dávid és Ács Zoltán a 8013 méter magas Shishapangmát akarja megmászni.

Mindkét expedíció oxigénpalack használata nélkül akarja elérni a kiszemelt hegycsúcsot: a professzionális hegymászók csak ezt ismerik el valódi sportteljesítménynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×