eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Exminiszter és spicces borkereskedő a tömegben

A Borfesztivál második napja: eső nincs, viszont hatalmas a tömeg, pedig még csak a csütörtök estében járunk. A borzarándokok sűrű soraiban kóstolni nehéz, beszélgetni könnyű: például egy nagyon vidám borkereskedővel, vagy egy titokzatos exminiszterrel. A finom borokat a tömegben sem volt nehéz megtalálni.

Idei második borfesztiválos megjelenésemre határozott napirendet készítettem: a mátrai és az egri kínálat alapos mintavételezését. Csütörtök este azonban akkora tömeg hömpölygött a fesztivál területén, hogy néha még levegőt sem lehetett venni, célirányosan közlekedni pedig képtelenség lett volna.

A napirendről annyit, hogy Mátrával kezdtem és a vége felé volt egy kis Eger is. A gyöngyösi Borpalota standjánál jól indult a program, három könnyű, de nagyon finom fehérborral (Sauvignon blanc, Rajnai rizling és egy olaszrizling alapú házasítás). A negyedik tétel a Fríz sorozat Mátrai Hárslevelű 2008-asa volt, amely az elmúlt egy évben igen komoly versenyzővé nőtte ki magát. Ásványos illat és íz, jó szerkezetű, tartalmas, izgalmas bor!

Most következett volna a többi mátrai pincészet, azonban ekkorra már rengeteg ember hömpölygött poharába kapaszkodva a sok bódé közötti szűk csatornákon, így a helyváltoztatás képtelenségnek tűnt. Maradtam tehát a helyemen, jókat beszélgetve a tömeg által felém sodort emberekkel, köztük egy kedélyes exminiszterrel, majd egy nagyon vidám borkereskedővel.

Szép dolog a társasági élet, de itt mégiscsak a borok kóstolgatása a cél, ezért tehát egy rendkívül tetszetős tokaji száraz furmint (Dereszla) után átevickéltem a szomszédban található házikóhoz, amelyben Gere Tamás és Zsolt villányi borai laktak. Itt kóstoltam egy jó értelemben könnyed cabernet sauvignon tételt (New generation) és egy remek újdonságot, a Páratlant. Utóbbi egy ötszereplős cuvée, a kékfrankos alapot négy fajta ízesíti, a pinot noir, a merlot, a cabernet sauvignon és a portugieser.

Szép darab a Cabernet franc is, az Aureus új évjárata (2007) pedig valóban csúcs, ha már ez Gere Tamás és Zsolt pincészetének csúcsbora. Cabernet-Merlot házasítás, amelyet csak kiemelkedő évjáratokban állítanak össze. A cuvée szerényen az arany latin nevét kapta, de tulajdonképpen meg is érdemli.

Geréék után néhány másik villányi pincét gondoltam felkeresni, hogy legalább utólag sikerüljön valamilyen rendszert belevinni az estébe. A "villányi sor" elérését azonban többszörös dugók nehezítették, így egy váratlanul megnyíló menekülőútra tértem, mely éppen a mátrai Németh Attila Gáborhoz vezetett.

Így aztán összekuszálódott az előírásos fehér-vörös sorrend, de ez a fesztiválokon általában meg szokott történni. A NAG borok kifinomultsága, mélysége így is megmutatkozott, különösen a Cserepes (hárslevelű-chardonnay, Cserepes dűlő) és a Diós (édes sárga muskotály, Diós dűlő) esetében. A muskotály a komoly tokaji rokonokhoz hasonlóan egyszerre tartalmas és mély, ugyanakkor kellemesen "lecsúszó", örömteli bor, zseniális illatokkal. Édességét (fajsúlyosságát) a 124 gramm/literes természetes maradékcukor jelzi. Előtte kóstoltam NAG egyik száraz vörösét, a 2006 Barnatanya dűlős Syrah-t, de ez most, a két fehérhez képest, visszafogottabb élményt generált.

A fekete-fehér igazság

Miután kellően megkavartam a sorrendeket, bátran következhettek a késő esti "búcsúkörök". Zárás előtt már jobban lehet közlekedni, így a Tabán felőli oldalról végre átjutottam a Dunára néző teraszra. A nagy egri merítésből annyi lett, hogy régi kedvenceimet, Gál Lajos olaszrizlingjeit ismét megízleltem (Egerszóláti, Szó-lá-ti, Tóbérc). Az aktuális évjáratok a megszokott formát hozzák, tiszta szerkezet, finom zamatok, mineralitás, fajtajelleg.

Gálék honlapja évek óta fejlesztés alatt áll, kérik is a nagyérdemű megértését. Ugyanakkor teljesen fölösleges mentegetőzni, hiszen a kurta honlap tökéletesen betölti hivatását, nézzék csak meg! Minden fontos adatot és információt közöl, a többi csak cicoma lenne. Minek a sok hivalkodó fotó, ugrabugráló szőlőszemek, mosolygó nők, GPS-koordináták, műholdas térképek, zene-bona! Fekete alapon fehér betűk és számok, a többi meg borkóstolás közben úgyis kiderül, és ez a lényeg.

A biztonsági emberek ekkor már határozottan, de a borkultúra jegyében udvariasan kifelé terelgették a közönséget, ám néhány mintát még igyekeztem megtanulmányozni. A móri Maurus Rejtelem fantázianevű csúcs-chardonnay bora méltó lezárása volt a száraz borok sorozatának. A tulaj-borász ifjabb Kamocsay Ákos kínált ugyan ezzel-azzal, de bölcsen ellenálltam, így a Sikló felé tartva még néhány veretes 5 és 6 puttonyos tokaji aszúval (Disznókő, Royal Tokaj) tudtam megkoronázni ezt az esőmentes estét.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×