eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem éri meg lódítani az önéletrajzban

Nem szégyellnek túlozni az ausztrál munkakeresők önéletrajzaikban egy-egy jobb állás megszerzése érdekében. Az interjúig eljutni azonban még semmire sem garancia: a hibás testbeszéd egy amerikai felmérés szerint mindent elronthat.

Az ausztrál Galaxy Research közelmúltban bemutatott felmérésének eredményei szerint sok helyi álláskereső állít valótlanságokat önéletrajzában remélve, hogy önnön kvalitásainak "korrekciójával" nagyobb eséllyel hívják be állásinterjúra, és kapja meg a vágyott állást - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A kutatás szerint az álláskeresők harmada ír vagy mond kisebb-nagyobb hazugságokat célja elérése érdekében. Leggyakrabban a korábbi munkatapasztalatukkal kapcsolatban állítanak hamisat: mintegy 17 százalékuk túlozza el a valóságot. Emellett 16 százalékuk szerez be ismerősöktől referenciákat, tíz százalék lódít korábbi fizetése összegéről, hat százalék küld teljesen hamis ajánlásokat, három százalék pedig képzettségéről hazudik.

Munkaerőpiaci szakértők szerint a túlzó és hamis önéletrajzok megnehezítik azt, hogy a munkaadók megtalálják a legalkalmasabb embert a meghirdetett pozícióra. Még az is elképzelhető, hogy a jobbnak tűnő önéletrajzok alapján már az interjúztatás előtt kirostálják azt a jelöltet, aki valós képességei szerint ideális munkavállaló lehetne.

Hibás testbeszéd

Akár valóst, akár valótlant állítanak önéletrajzaikban az álláskeresők, az csak az első lépés az állás megszerzése felé, ha bekerülnek az interjúra - ott meg is kell győzni a leendő munkaadót arról, hogy a jelölt valóban alkalmas az állás betöltésére. Az amerikai munkaerőpiaci tanácsadással és álláskereséssel foglalkozó CareerBuilder felmérése szerint azonban a rossz testbeszéd könnyedén leronthatja az álláskereső esélyeit.

A kutatás során megkérdezett HR-es szakember 67 százaléka szerint a szemkontaktus hiánya, 38 százaléka szerint a mosolytalan arc, harmada szerint a nyugtalan testhelyzet is olyan viselkedés, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy az interjú után a jelöltet alkalmasnak minősítse.

A felvételért felelős szakemberek 33 százaléka szerint a rossz testtartás, 26 százaléka szerint a túl gyenge kézfogás is rontja az álláskereső esélyeit. Mindezeken felül az interjúztatók 21 százaléka zavarónak és helytelennek találja, ha az interjúalany keresztbe fonja a karját a mellkasán, illetve, ha zavarában a hajával játszik vagy az arcát piszkálja. Kilenc százalékuk azt sem szereti, ha az álláskereső túl sokat gesztikulál.

Javaslatok

A CareerBuilder tanácsai szerint nagyon fontos, hogy az álláskereső magabiztos benyomást keltsen az interjún, a fenti hibák azonban ennek ellenkezőjéről, zavarról és kényelmetlenségről tanúskodnak. Ezek elkerülése érdekében a szakértők szerint fontos, hogy az interjú előtt az álláskereső próbáljon meg megnyugodni, például hagyjon elég időt magának a helyszínre érni, lélegezzen mélyeket, míg várakozik, és lehetőleg ne igyon stimuláló hatású italt a beszélgetés előtt.

A beszélgetésekre érdemes előre felkészülni is: javasolt informálódni a cégről, végiggondolni a lehetséges kérdéseket és válaszokat, és az interjúszituációt gyakorolni ismerősökkel, barátokkal. Ez utóbbit akár tükör előtt is el lehet próbálni, így az álláskereső ellenőrizni tudja saját testbeszédét és észreveheti a zavaró hibákat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×