eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan hosszabbíthatja meg a kávé az életünket?

A hosszú élet titka a napi egy-két kávé - és nem csak az egészséges összetevői miatt.

Még azok is élhetnek akár száz évig, akiknek magas a vérnyomásuk - állítják azok a görög kutatók, akinek vizsgálatukból kiderült: napi egy, legfeljebb két kávé lehet a hosszú élet titka, mivel a fekete növeli az artériák rugalmasságát, amely megvéd a szívbetegségek kialakulásától.

Az Athéni Egyetem kutatói egy görög szigeten, Ikarián végeztek vizsgálatot. Nem véletlen a helyszín, hiszen ott a lakosok harmada eléri a 90. életévet, csak kevesen lesznek rákosak és a szívbetegek száma is alacsony.

A szakemberek 485 magas vérnyomástól szenvedő ember kávéfogyasztási szokásait nézték meg. Azt találták, hogy 56 százaléka azoknak, akik napi egy vagy két kávét iszik, rendkívül rugalmas artériájuk van, egészségesebb, mint azoknak, akik több feketét fogyasztanak.

De Christina Chrysohoou, a kutatás vezetője elmondta: a kávéban található koffein és antioxidáns növeli az artériák ruganyosságát, de hozzátette: a túl sok kávé eltörli ezt a jótékony hatást.

A másik pozitív hatása a szakértők szerint az, hogy a legtöbben a kávé élvezésére külön időt szánnak, közben pedig lazítanak, beszélgetnek barátaikkal, családtagjaikkal - ez pedig pszichológiailag fontos.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×