Az üstökben ilyenkor ízletes finomságok vagy éppenséggel gyomorforgató étkek rotyognak, attól függően, hogy kinek mi ízlik. Fő alapanyagként bika-, medve, teve-, strucc- vagy kenguruhere szolgál, amelyet a legkülönbözőbb, elsősorban a környéken termesztett zöldséggel és fűszerrel bolondítanak meg, és igencsak változatos formában tálalnak. Van, aki herepizzát készít, van, aki görögös muszakát süt belőle; de akad olyan séf, aki a besamelmártásosra esküszik.
Körítésnek általában sült disznókarajt vagy bárányt kínálnak hozzá.
"Ez a fesztivál az élvezetekről, az ennivalóról és a bátorságról szól" - mondja Ljubomir Erovics szerb szakácsmester, aki könyvet írt a herékből készült ínyenc ételekről. Õ a "világbajnokság" fő szervezője.
A tavalyi győztes, Lévai Zoltán a bikahere-pörköltöt élteti: szerinte nincs is annál jobb. A környéken - mint általában a Balkánon - úgy tartják, hogy a here növeli a férfiasságot, mert roppant gazdag a legfontosabb férfi hormonban, a tesztoszteronban.
Mindenesetre a versenyre benevezett, majd jó ízűen elfogyasztott herefalatokat a látogatók tekintélyes mennyiségű sörrel és borral öblítették le.