eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szerbiai herefőzési fesztivál

Nem mindennapi gasztronómiai fesztivált rendeznek évről évre egy szerbiai hegyvidéki falucskában, Ozremben: az idén ismét megtartották a hangzatos nevet viselő "herefőzési világbajnokságot".

Az üstökben ilyenkor ízletes finomságok vagy éppenséggel gyomorforgató étkek rotyognak, attól függően, hogy kinek mi ízlik. Fő alapanyagként bika-, medve, teve-, strucc- vagy kenguruhere szolgál, amelyet a legkülönbözőbb, elsősorban a környéken termesztett zöldséggel és fűszerrel bolondítanak meg, és igencsak változatos formában tálalnak. Van, aki herepizzát készít, van, aki görögös muszakát süt belőle; de akad olyan séf, aki a besamelmártásosra esküszik.

Körítésnek általában sült disznókarajt vagy bárányt kínálnak hozzá.

"Ez a fesztivál az élvezetekről, az ennivalóról és a bátorságról szól" - mondja Ljubomir Erovics szerb szakácsmester, aki könyvet írt a herékből készült ínyenc ételekről. Õ a "világbajnokság" fő szervezője.

A tavalyi győztes, Lévai Zoltán a bikahere-pörköltöt élteti: szerinte nincs is annál jobb. A környéken - mint általában a Balkánon - úgy tartják, hogy a here növeli a férfiasságot, mert roppant gazdag a legfontosabb férfi hormonban, a tesztoszteronban.

Mindenesetre a versenyre benevezett, majd jó ízűen elfogyasztott herefalatokat a látogatók tekintélyes mennyiségű sörrel és borral öblítették le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×