eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hortobágy: hídi vásár, népi eledelek, kenyérszentelés

Tízezrek látogattak el augusztus 20-án a Hortobágyra: ezúttal nem csak a hagyományos hídi vásár, hanem a tájjellegű népi ételek bemutatója is várta az érdeklődőket.

A Magyarországon zajló, I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó egyik élelmiszer-bemutatójának a helyszíne volt ugyanis pénteken a Hortobágy - közölte Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI tudósítóját.

A Nagy-hortobágyi Betyárcsárda mellett bográcsok tucatjaiban főzték az étkeket magyar szürke marhából és hortobágyi halakból. A pásztorok bográcsában főtt a gulyásleves, a borjúpaprikás, a borsos tokány, a marhapörkölt, a pásztortarhonya, míg a halászok sült halat, pontypaprikást és halászlét készítettek. Az ínyencek megkóstolhatták a roston sistergő marha hátszínt, a szürke marha fűszeres rudacskákat, illetve a marhahúsos saslikot is.

A pásztorok és a halászok alighanem jó szakácsoknak bizonyultak, az elkészült háromezer adag étel ugyanis kora délutánra mind elfogyott - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az ételek értékesítéséből befolyt bevételt a magyarországi árvízkárosultak javára ajánlották fel a szervezők.

Sokan keresték fel a vasárnapig nyitva tartó hídi vásárt és a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontjában lévő kézműves udvart is, ahol ötven szakma képviselői engedtek bepillantást mesterségük - mások mellett a kalapkészítés, a kovácsolás, a fafaragás, a csuhébaba- és a fajáték-készítés - rejtelmeibe.

A kilenclyukú híd közelében lévő vízi színpadon egymást váltották egész nap a tánc- és énekcsoportok, és most első alkalommal a hortobágyi augusztus 20-ai ünnepen a református és a római katolikus egyház képviselői megszentelték az új kenyeret, amelyet azonnal el is fogyasztott a vízi színpad közönsége.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×